Skip to main content

Μπορεί ο διαλογισμός να βοηθήσει στην αποκατάσταση τραυματισμών;

16:23 | 30/08/2023
Αγγελική Κατσίνη
share:

Πιθανώς γνωρίζετε ότι η συνήθης συναισθηματική αντίδραση στον τραυματισμό.. θυμός, κατάθλιψη, απελπισία, δεν είναι ωφέλιμη. Όπως περιγράφει ο Simon Goldberg, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, αυτά τα συναισθήματα απλώς χειροτερεύουν τις κακές εμπειρίες, καθώς τροφοδοτούν την ανησυχία. Σε αυτό το σημείο ο διαλογισμός μπορεί να είναι ευεργετικός.

Έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει το άγχος, την κατάθλιψη και την ανησυχία όταν δεν μπορείτε να συμμετέχετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας. Ο Britton Brewer, καθηγητής ψυχολογίας στο Springfield College στη Μασαχουσέτη, διαπίστωσε ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν τα ψυχολογικά οφέλη του διαλογισμού, ιδίως σε τραυματισμένους αθλητές. Τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και μειωμένο άγχος για την επιστροφή στο παιχνίδι.
 
Η ικανότητα του διαλογισμού να μειώνει τα επίπεδα άγχους θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον να πιστέψει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σωματική επούλωση. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν εντοπίσει ότι ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να αυξήσει τη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη εμπεριστατωμένες μελέτες που να συνδέουν τις σωματικές θεραπευτικές επιδράσεις του διαλογισμού. Επί του παρόντος, μικρές μελέτες υποδεικνύουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να είναι ευεργετικός για τους αθλητές.
 
Σε μια μελέτη στην οποία συνέβαλε ο Brewer, δρομείς με τραυματισμούς στο γόνατο υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα διαλογισμού διάρκειας οκτώ εβδομάδων. Όταν ξανάρχισαν να τρέχουν, εκείνοι που συμμετείχαν στην ομάδα διαλογισμού ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο πόνο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η εξάσκηση μπορεί ακόμη και να αποτρέψει τους τραυματισμούς. Σε μια μελέτη του 2019, οι ποδοσφαιριστές παρουσίασαν λιγότερους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της σεζόν τους μετά τη συμμετοχή τους σε πρακτικές διαλογισμού, αποτέλεσμα που ο Brewer αποδίδει στη μείωση του στρες.
 
Όσον αφορά τις ασκήσεις οραματισμού, τα στοιχεία στην αθλητική αποκατάσταση είναι ανάμεικτα. Ωστόσο, οι μελέτες σε άλλους τομείς είναι πολλά υποσχόμενες. Οι φανταστικές προπονήσεις δύναμης μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματική μυϊκή αύξηση και ο οραματισμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας δύναμης σε αχρησιμοποίητους μύες. Ακόμη και αν αυτές οι πρακτικές δεν ανακουφίζουν τα σωματικά συμπτώματα, συμβάλλουν σημαντικά στην ψυχική υγεία.
 
Όπως λέει η Carrie Jackson, αθλητική ψυχολόγος και συγγραφέας, είναι σημαντικό όχι μόνο να εξασκείστε, αλλά και να πιστεύετε στη δύναμη του οραματισμού. Η επίδραση στη σωματική επούλωση δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά αν πιστεύετε ότι δεν θα βοηθήσει, σίγουρα δεν θα βοηθήσει.
 
Θα πρέπει, λοιπόν, να δοκιμάσετε πρακτικές ενσυνειδητότητας για τη σωματική σας υγεία;
 
Σίγουρα δεν θα βλάψει να δοκιμάσετε. Ο Goldberg συμβουλεύει ότι θα πρέπει να δοκιμάσετε τις πρακτικές διαλογισμού για μια εβδομάδα πριν σχηματίσετε γνώμη. Παρόλο που η έναρξη μπορεί να είναι δύσκολη, μην αποθαρρύνεστε. Ακριβώς όπως θα συνέβαινε με τους φυσικούς μύες, "χρειάζεται χρόνος για να φέρουμε το μυαλό μας σε φόρμα", λέει ο Goldberg. Ο Τζάκσον συνιστά επίσης να μην ξεχνάτε ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα εργαλεία ανάκαμψης: τον ύπνο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και πέντε λεπτά την ημέρα μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα.
 
Εν κατακλείδι, ο καθημερινός διαλογισμός βοήθα στη καταπολέμηση της κατάθλιψης και της απελπισίας και στη πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών.

Προτεινόμενα Άρθρα

Surfbet @ TikTok

Σχετικά Άρθρα


από: Fitness

Match of the Day
Al Nasr
vs
Ajman

Newsfeed