Skip to main content

7 υγιεινές συνήθειες για να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης

11:44 | 20/09/2023
Surfbet team
share:

Μια πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε επτά υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 57%.

Οι συνήθειες αυτές αποτελούνται από τακτική άσκηση, καλό ύπνο και κοινωνική αλληλεπίδραση. Υπάρχουν θετικές συσχετίσεις μεταξύ του όγκου του εγκεφάλου και συγκεκριμένων βιοδεικτών στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η έρευνα επικεντρώνεται σε διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, τα πρότυπα ύπνου, η άσκηση, και τις επιπτώσεις τους στη δομή του εγκεφάλου και τους βιοδείκτες.
 
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Mental Health, διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Πανεπιστημίου Fudan, ανέλυσε επτά προστατευτικούς παράγοντες κατά της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων του καπνίσματος, της διατροφής, της άσκησης, του ύπνου, της καθιστικής συμπεριφοράς, της κοινωνικής σύνδεσης και της κατανάλωσης αλκοόλ. Η έρευνα ταυτοποίησε περαιτέρω δείκτες όπως τα τριγλυκερίδια, η c-αντιδρώσα πρωτεΐνη και οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου που χρησιμεύουν ως δείκτες κατάθλιψης.
 
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 57%. Από τους επτά παράγοντες που μελετήθηκαν, ο υγιεινός ύπνος είχε τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο κατάθλιψης, μειώνοντάς τον κατά 22%, ακολουθούμενος στενά από το μη κάπνισμα και την τακτική κοινωνική αλληλεπίδραση. Η καλή διατροφή, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η χαμηλή έως μέτρια καθιστική συμπεριφορά μείωσαν επίσης τον κίνδυνο κατάθλιψης.
 
Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με βάση αυτούς τους επτά παράγοντες και κατατάχθηκαν σε τρεις ομάδες που υποδήλωναν τη συνολική ποιότητα του τρόπου ζωής τους. Τους αποδόθηκε μια βαθμολογία μεταξύ 1 και 7. Όσοι ανήκαν στην ενδιάμεση και στην ευνοϊκή ομάδα τρόπου ζωής είχαν 41% και 57% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που ανήκαν στη δυσμενή ομάδα. Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής για την πρόληψη της κατάθλιψης, ακόμη περισσότερο από τους γενετικούς παράγοντες.
 
Η έρευνα χρησιμοποίησε επιπλέον βιολογικούς και νευρολογικούς δείκτες για την καλύτερη κατανόηση των περίπλοκων σχέσεων μεταξύ των παραγόντων του τρόπου ζωής και του κινδύνου κατάθλιψης. Οι δείκτες αυτοί περιλάμβαναν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και βιοδείκτες στρες και φλεγμονής. Διαπιστώθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο και σοβαρότητα κατάθλιψης.
 
Για να ενσωματώσετε αυτές τις επτά συνήθειες του τρόπου ζωής στη ζωή σας, προτείνεται να ξεκινήσετε αργά και να τις ενσωματώσετε όλες σταδιακά σε διάστημα αρκετών μηνών. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει τακτική άσκηση, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, κοινωνική αλληλεπίδραση και ποιοτικό ύπνο, μπορεί να συμβάλει στη σημαντική μείωση του κινδύνου κατάθλιψης. Είναι πιο σημαντικό να καταβάλλετε συνεχείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτών των στόχων παρά να προσπαθείτε να τους πετύχετε όλους μαζί.

Προτεινόμενα Άρθρα

Εθνική Ελλάδος

Ο Δημήτρης Ιτούδης χωρίζει τους δρόμους του με την Εθνική ομάδα

Ο Δημήτρης Ιτούδης παύει να είναι ο προπονητής της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης τη Δευτέρα.
Fitness

Οι πρωινές προπονήσεις συνδέονται με μεγαλύτερη απώλεια λίπους

Νέα έρευνα δείχνει ότι η πρωινή άσκηση μπορεί να είναι πιο ευεργετική για την παχυσαρκία, καθώς όσοι γυμνάζονται το πρωί έχουν συνήθως χαμηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) και μέγεθος μέσης από εκείνους που γυμνάζοντ...
Movies

The Simpsons: Σεζόν 34 - ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας

Η Disney+ επιβεβαίωσε ότι η 34η σεζόν των Simpsons θα αρχίσει να προβάλλεται στις 11 Οκτωβρίου 2023.
Διεθνή

Φήμες Λένε.... 19/09

Πολλά τα νέα, πολλές οι φήμες και σήμερα. Ράμσντεϊλ, Γκνάμπρι, Λούκας Πακετά και άλλα πολλα στην σημερινή στήλη...
Basket League

Άταμαν: "Τίποτα δεν είναι αδύνατο, γι' αυτό είμαι εδώ"

O Παναθηναϊκός αποκάλυψε τις φανέλες της ομάδας για τη σεζόν 2023-24 στο μουσείο της Ακρόπολης στο κέντρο της Αθήνας.
NBA

Ο V. Wembanyama θα βρίσκεται στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Ο Victor Wembanyama, ο οποίος απουσίαζε από το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Surfbet @ TikTok

Σχετικά Άρθρα


από: Fitness

Match of the Day
Beşiktaş
vs
Ankaragücü

Newsfeed