Skip to main content

Οι άνδρες δεν μιλούν αρκετά για την ψυχική τους υγεία

15:27 | 19/10/2023
Αγγελική Κατσίνη
share:

Το θέμα της ψυχικής υγείας έχει, ευτυχώς, κερδίσει περισσότερη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, παρότι η κοινωνία γίνεται πιο συνειδητοποιημένη, πολλοί άνδρες συνεχίζουν να αποφεύγουν τη συζήτηση για τα ψυχικά τους προβλήματα. Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτή τη σιωπή;

Καταρχάς, πολιτισμικοί και κοινωνικοί παράγοντες όπως τα στερεότυπα της "ανδρικότητας" παίζουν μεγάλο ρόλο, προωθώντας την ιδέα ότι οι άνδρες πρέπει να είναι σταθεροί, ανεκτικοί στον πόνο και να μην δείχνουν ευαισθησίες. Ενώ το να δείχνει κανείς τα αληθινά του συναισθήματα θεωρείται σημάδι αδυναμίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί άνδρες φοβούνται ότι θα κριθούν αν αποκαλύψουν ότι αγωνίζονται με θέματα ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, η κοινωνική πίεση για την απόρριψη ή τον χλευασμό των ανδρών που εκφράζουν τα συναισθήματά τους μπορεί να ενισχύσει αυτό το φόβο. Η σκέψη του να αποκαλύψει κάποιος στους φίλους ή την οικογένειά του ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά ή ότι βλέπει έναν ψυχολόγο μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται ευάλωτος.

Παράλληλα, οι άνδρες ενδέχεται να μην αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης ή του άγχους, θεωρώντας τα απλά ως 'κακές μέρες' ή αντιμετωπίζοντας τους εαυτούς τους με σκληρότητα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, είναι ζωτικής σημασίας να αλλάξει η κοινωνική αντίληψη για την ανδρικότητα και την ψυχική υγεία. Οι κοινότητες, οι οικογένειες και οι φίλοι πρέπει να στηρίζουν τους άνδρες, διασφαλίζοντας ένα περιβάλλον όπου μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους χωρίς φόβο ή κρίση.

Ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι που οι άνδρες δεν μιλούν για τη ψυχική τους υγεία:

-"Έχω μάθει να το αντιμετωπίζω" (40%) 
-"Δεν επιθυμώ να είμαι βάρος για κανέναν" (36%)
-"Ντρέπομαι πολύ" (29%)
-"Υπάρχει αρνητικό στίγμα γύρω από αυτού του είδους τα πράγματα" (20%)
-"Δεν θέλω να παραδεχτώ ότι χρειάζομαι υποστήριξη" (17%)
-"Δεν θέλω να φαίνομαι αδύναμη" (16%)
-"Δεν έχω κανέναν να μιλήσω" (14%)

 


Προτεινόμενα Άρθρα

Διαιτησία

Αναλαμβάνει καθήκοντα ο Πίτερ Φρόιντφελντ

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ΕΠΟ ο Πίτερ Φρόιντφελντ είναι και επίσημα ο νέος αρχιδιαιτητής της ελληνικής διαιτησίας.
Crypto

Πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων: Τύποι, ασφάλεια και τεχνικές λεπτομέρειες

Εξετάζουμε τους διάφορους τύπους πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων, συγκρίνουμε τα χαρακτηριστικά τους και παρέχουμε βασικές τεχνικές λεπτομέρειες για να σας βοηθήσουμε να κάνετε μια συνειδητή επιλογή, με έμφαση στην ασφάλ...
Gossip

Η Diletta Leotta "έβαλε γκολ" στον Karius

Η 31χρονη ιταλίδα τηλεπαρουσιάστρια, Giulia Diletta Leotta Κατάνια της Σικελίας είναι παντρεμένη με τον τερματοφύλακα της Newcastle, Loris Karius.
Gaming

Κυκλοφόρησε το Sonic Superstars

Το Sonic Superstars της Sega, που αναπτύχθηκε από την Arzest σε συνεργασία με την Sonic Team, είναι τώρα διαθέσιμο για PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC και Nintendo Switch.
EuroLeague

Οι Ισραηλινές ομάδες σκέφτονται να δίνουν τους εντός έδρας ευρωπαϊκούς τους αγώνες σε Αθήνα, Λευκωσία και Βελιγράδι

Σύμφωνα με αναφορές από το Ισραήλ, ομάδες με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σκέφτονται να φιλοξενήσουν τους αγώνες τους εκτός της χώρας τους λόγω της κρίσης με την Παλαιστίνη, εξετάζοντας πόλεις όπως η Αθήνα, η Λευκωσία...
Στοίχημα

Οι μάχες της Euroleague με ειδικά στοιχήματα

Η δεύτερη αγωνιστική της διαβολοβδομάδας αρχίζει με πολύ δυνατά παιχνίδια στην Euroleague.

Surfbet @ TikTok

Σχετικά Άρθρα


από: Fitness

Match of the Day
Beşiktaş
vs
Ankaragücü

Newsfeed