Οι άνδρες δεν μιλούν αρκετά για την ψυχική τους υγεία
Το θέμα της ψυχικής υγείας έχει, ευτυχώς, κερδίσει περισσότερη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, παρότι η κοινωνία γίνεται πιο συνειδητοποιημένη, πολλοί άνδρες συνεχίζουν να αποφεύγουν τη συζήτηση για τα ψυχικά τους προβλήματα. Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτή τη σιωπή;
Καταρχάς, πολιτισμικοί και κοινωνικοί παράγοντες όπως τα στερεότυπα της "ανδρικότητας" παίζουν μεγάλο ρόλο, προωθώντας την ιδέα ότι οι άνδρες πρέπει να είναι σταθεροί, ανεκτικοί στον πόνο και να μην δείχνουν ευαισθησίες. Ενώ το να δείχνει κανείς τα αληθινά του συναισθήματα θεωρείται σημάδι αδυναμίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί άνδρες φοβούνται ότι θα κριθούν αν αποκαλύψουν ότι αγωνίζονται με θέματα ψυχικής υγείας.
Επιπλέον, η κοινωνική πίεση για την απόρριψη ή τον χλευασμό των ανδρών που εκφράζουν τα συναισθήματά τους μπορεί να ενισχύσει αυτό το φόβο. Η σκέψη του να αποκαλύψει κάποιος στους φίλους ή την οικογένειά του ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά ή ότι βλέπει έναν ψυχολόγο μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται ευάλωτος.
Παράλληλα, οι άνδρες ενδέχεται να μην αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης ή του άγχους, θεωρώντας τα απλά ως 'κακές μέρες' ή αντιμετωπίζοντας τους εαυτούς τους με σκληρότητα.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, είναι ζωτικής σημασίας να αλλάξει η κοινωνική αντίληψη για την ανδρικότητα και την ψυχική υγεία. Οι κοινότητες, οι οικογένειες και οι φίλοι πρέπει να στηρίζουν τους άνδρες, διασφαλίζοντας ένα περιβάλλον όπου μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους χωρίς φόβο ή κρίση.
Ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι που οι άνδρες δεν μιλούν για τη ψυχική τους υγεία:
-"Έχω μάθει να το αντιμετωπίζω" (40%)
-"Δεν επιθυμώ να είμαι βάρος για κανέναν" (36%)
-"Ντρέπομαι πολύ" (29%)
-"Υπάρχει αρνητικό στίγμα γύρω από αυτού του είδους τα πράγματα" (20%)
-"Δεν θέλω να παραδεχτώ ότι χρειάζομαι υποστήριξη" (17%)
-"Δεν θέλω να φαίνομαι αδύναμη" (16%)
-"Δεν έχω κανέναν να μιλήσω" (14%)