Skip to main content

Ναόμι Οσάκα: Το Νο 1 του κόσμου και η προσωπική της μάχη με την κατάθλιψη

12:50 | 27/11/2023
Αγγελική Κατσίνη
share:

Η Ναόμι Οσάκα είναι μία από τις σπουδαιότερες τενίστριες στον κόσμο, έχοντας κερδίσει πολυάριθμα τουρνουά και βραβεία και φτάνοντας στο Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Η γενναιότητα της Οσάκα ανανέωσε τη συζήτηση γύρω από τη σημασία της ψυχικής υγείας.

Η ειλικρίνειά της για τους αγώνες που έχει δώσει με την ψυχική υγεία και την πίεση των προσδοκιών ενέπνευσε πολλούς αθλητές και άλλους να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες.

Η Ναόμι Οσάκα γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1997 στην Οσάκα της Ιαπωνίας από τον Αιτινό Λέοναρντ Φρανσουά και την Γιαπωνέζα Ταμάκι Οσάκα. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1990, όταν ο Λέοναρντ επισκεπτόταν το Sapporo ως φοιτητής. Όταν ο πατέρας της Ταμάκι ανακάλυψε ότι έβγαινε με έναν μη Ιάπωνα, την κατηγόρησε ότι ντρόπιασε την οικογένεια. Το ζευγάρι μετακόμισε στην Οσάκα- για σχεδόν μια δεκαετία, η Ταμάκι δεν είχε σχεδόν καμία επαφή με την οικογένειά της. Στην Οσάκα, το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, τη Mαρί (επίσης επαγγελματίας τενίστρια). 18 μήνες αργότερα, γεννήθηκε η Ναόμι. Τα κορίτσια πήραν το επώνυμο της μητέρας τους για πρακτικούς λόγους για να ζουν στην Ιαπωνία.

Black Friday προσφορά χωρίς κατάθεση στη Novibet!

Το 1999, ενώ ζούσε ακόμα στην Ιαπωνία, ο Λέοναρντ είδε σε μια εκπομπή τις αδελφές Σερένα και Βένους Γουίλιαμς να αγωνίζονται στο Γαλλικό Όπεν. Έμεινε καθηλωμένος, βλέποντας έναν παραλληλισμό μεταξύ των Γουίλιαμς και των δύο θυγατέρων του, καθώς και μεταξύ του ίδιου και του Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, του πατέρα της Σερένα και της Βένους. Ο Λέοναρντ έπαιξε λίγο τένις και σκέφτηκε: "Το σχέδιο ήταν εκεί... Απλά έπρεπε να το ακολουθήσω". Όταν η οικογένεια μετακόμισε στο Λονγκ Άιλαντ το 2000 για να ζήσει με τους γονείς του Λέοναρντ, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα προπονήσεων για να μετατρέψει τις κόρες του σε αστέρια του τένις. Με πρόσβαση σε γυμναστήρια, δωρεάν δημόσια γήπεδα, εκπαιδευτικά βιβλία και DVD, ο Λέοναρντ έκανε τόσο τη Mαρί όσο και τη Ναόμι να χτυπούν χιλιάδες μπάλες την ημέρα. Η Οσάκα, η οποία άρχισε να παίζει τένις σε ηλικία 3 ετών, θυμάται ότι παρακινήθηκε από την επιθυμία της να νικήσει την αδελφή της. Της πήρε 12 χρόνια, αλλά τα κατάφερε.

Νέα μεγάλη προσφορά* που δεν παίζεται για στοίχημα & live στοίχημα! Σε υποδεχόμαστε με δύο σούπερ δώρα* για στοίχημα…που δεν παίζεται!

Πέρα από το τένις, η Οσάκα περιβαλλόταν από μια στοργική και πολυπολιτισμική οικογένεια. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες της από τον πατέρα της δεν μιλούσαν αγγλικά και έφτιαχναν πολλά κρεολικά πιάτα που αγαπούσε. Η μητέρα της, της μιλούσε στα ιαπωνικά και έφτιαχνε ιαπωνικά φαγητά που επίσης αγαπούσε. Η Οσάκα αισθάνεται ότι τόσο η αϊτινή όσο και η ιαπωνική κουλτούρα και γλώσσα είναι εξίσου σημαντικές γι' αυτήν.

Μετά από πέντε χρόνια στο Λονγκ Άιλαντ, η οικογένεια μετακόμισε στην κομητεία Μπρούαρντ της Φλόριντα για να επικεντρωθεί πλήρως στο τένις. Η κομητεία Μπρουάρντ ήταν το μέρος όπου προπονούνταν πολλοί από τους καλύτερους νεαρούς παίκτες της χώρας. Είχε επίσης μια σημαντική κοινότητα Αϊτινών - η Κρεολική γλώσσα είναι η τρίτη πιο ομιλούμενη γλώσσα στην κομητεία. Η Οσάκα και η αδελφή της προπονούνταν στο δημόσιο γήπεδο του Pembroke Pines κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ διδάσκονταν στο σπίτι. Όπως και οι αδελφές Γουίλιαμς, η Οσάκα και η αδελφή της παρέκαμψαν το συνηθισμένο πρόγραμμα τουρνουά νεανίδων και αγωνίστηκαν εναντίον μεγαλύτερων παικτών. Αυτό σήμαινε ότι οι δύο τους δεν είχαν μεγάλη εμπειρία σε τουρνουά και λίγοι προπονητές ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των αδελφών. Ως διπλή υπήκοος, η Οσάκα μπορούσε να επιλέξει να παίξει είτε για την Ιαπωνία είτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν έγινε επαγγελματίας. Ο πατέρας της αποφάσισε ότι η Οσάκα θα έπαιζε για την Ιαπωνία επειδή πίστευε ότι θα της άνοιγε περισσότερες ευκαιρίες. Ο Ιάπωνας παππούς της, ο οποίος αρχικά διαφωνούσε με την εστίαση στο τένις και την απόφαση για ομογενειακή εκπαίδευση, έκτοτε αγκάλιασε την καριέρα της Οσάκα στο τένις.

Ως επαγγελματίας τενίστρια, η Οσάκα άρχισε να αγωνίζεται και να έρχεται η επιτυχία. Το 2016, ένας δημοσιογράφος τη ρώτησε για τους στόχους της καριέρας της. Η Οσάκα απάντησε: "να γίνω η καλύτερη, όπως κανείς δεν ήταν ποτέ. Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το Pokémon". Στα 19 της χρόνια, η Οσάκα κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο Newcomer of the Year της Ένωσης Γυναικείου Τένις. Η Οσάκα εισέβαλε στη διεθνή σκηνή το 2018. Όχι μόνο κέρδισε δύο τουρνουά Grand Slam -το U.S. Open και το Australian Open- αλλά νίκησε τη Σερένα Ουίλιαμς στον τελικό του U.S. Open. Η Οσάκα βρήκε τη νίκη αυτή ιδιαίτερα σημαντική, επειδή είχε ως είδωλο τη Γουίλιαμς. Αυτές οι νίκες την έκαναν την πρώτη νικήτρια Grand Slam της Ιαπωνίας και, πιθανότατα, την πρώτη νικήτρια με καταγωγή από την Αϊτή. Συνολικά, έχει κερδίσει τέσσερα ατομικά τουρνουά Grand Slam.

Το 2021, η Οσάκα ήταν 23 ετών και έπαιζε στο Γαλλικό Όπεν. Δήλωσε σε ένα tweet ότι θα ήθελε να συμμετέχει στις συνεντεύξεις Τύπου μετά τον αγώνα για να προστατεύσει την ψυχική της υγεία. Αναφέροντας πως ο Τύπος έκανε επανειλημμένα ερωτήσεις που "φέρνουν αμφιβολίες" στο μυαλό της ίδιας και άλλων αθλητών, είπε: "εδώ στο Παρίσι ένιωθα ήδη ευάλωτη και αγχωμένη, οπότε σκέφτηκα ότι ήταν καλύτερα να παραλείψω τις συνεντεύξεις Τύπου". Οι διοργανωτές της επέβαλαν πρόστιμο 15.000 δολαρίων επειδή δεν "εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της προς τα μέσα ενημέρωσης" και απείλησαν να την αποβάλουν από το τουρνουά. Λίγες ημέρες αργότερα, η Οσάκα απέσυρε τη συμμετοχή της από το Γαλλικό Όπεν, επικαλούμενη προβλήματα ψυχικής υγείας. Ήταν η πρώτη φορά στο επαγγελματικό τένις που ένα μεγάλο αστέρι αποσύρθηκε χωρίς σωματικό τραυματισμό. Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων άλλων αθλητών, δεν την υποστήριξαν και αναστατώθηκαν, επιτιθέμενοι στην Οσάκα στον Τύπο. Η Οσάκα πήγε στο Instagram και εξήγησε την απόφασή της, γράφοντας: "η αλήθεια είναι ότι έχω υποφέρει από μακρές περιόδους κατάθλιψης από το US Open του 2018 και δυσκολεύτηκα πολύ να το αντιμετωπίσω" και "νομίζω ότι τώρα το καλύτερο για το τουρνουά, τους άλλους παίκτες και την ευεξία μου είναι να αποσυρθώ, ώστε όλοι να μπορέσουν να επικεντρωθούν ξανά στο τένις που θα διεξαχθεί στο Παρίσι". Η Οσάκα προσφέρθηκε να μιλήσει με τους διοργανωτές του τουρνουά για την αλλαγή των κανόνων για τα μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, ήταν "ξεπερασμένοι".

Η Οσάκα επέστρεψε στο τένις, ανάβοντας το Ολυμπιακό καζάνι στους αναβληθέντες Θερινούς Αγώνες του 2020. Αργότερα την ίδια χρονιά, μπήκε στο πρωτάθλημα U.S. Open, αλλά έχασε στον τρίτο γύρο. Λέγοντας: "Υποθέτω ότι όλοι αντιμετωπίζουμε κάποια πράγματα, αλλά ξέρω ότι εγώ αντιμετωπίζω κάποια πράγματα", η Οσάκα συνέχισε να μιλάει ανοιχτά για τους αγώνες της με την ψυχική υγεία. Είπε ότι προσπαθεί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει και ίσως κάνει ένα διάλειμμα από το τένις.

Από τότε που μίλησε για τους δικούς της αγώνες, η Οσάκα έχει εμπνεύσει αμέτρητους αθλητές να μιλήσουν για τους αγώνες τους με την ψυχική υγεία. Οι γυναίκες αθλήτριες, ειδικότερα, ένιωσαν ενδυναμωμένες από τη γενναιότητα της Οσάκα. Γράφοντας στους New York Times, ο δημοσιογράφος Alan Blinder υποστήριξε ότι "η απόφασή της ήταν επίσης ένα ισχυρό παράδειγμα ενός κινήματος μεταξύ των αθλητών της ελίτ που αμφισβητούν την πανάρχαια αντίληψη ότι είναι και πρέπει να είναι τόσο απαράμιλλες στο μυαλό όσο και στο σώμα, αδιατάρακτες από τη μάστιγα της ψυχικής ασθένειας".

Από τότε η Οσάκα έχει γίνει μία από τις πιο εμπορεύσιμες και αναγνωρισμένες αθλήτριες στον κόσμο και αποτελεί το πρόσωπο πολλών εμπορικών σημάτων. Είναι επίσης ακτιβίστρια, υποστηρίζοντας ηχηρά το κίνημα Black Lives Matter και μιλώντας συχνά κατά των εγκλημάτων μίσους κατά των Ασιατών. Το 2020, ανακηρύχθηκε αθλήτρια της χρονιάς από το Sports Illustrated.


Προτεινόμενα Άρθρα

Στίβος

Ο αθλητής με το "σώμα φαινόμενο" και τα σωματικά χαρακτηριστικά ενός "πρωταθλητή"

Σύμφωνα με τους ειδικούς η σωματοδομή, η μυϊκή δύναμη, οι αναλογίες του μήκους των ποδιών προς τις πατούσες και τα δάχτυλα των κάτω άκρων σε συνδυασμό με ένα «καλοσυντονισμένο» νευρικό σύστημα αποτελούν μόνο μερ...
Fashion

Η επίδραση του αθλητισμού στον κόσμο της υψηλής ραπτικής

Ο κόσμος της μόδας συχνά αναζητά έμπνευση και ο αθλητικός χώρος έχει αποδειχθεί μία πηγή ατελείωτης έμπνευσης για τη σύγχρονη στιλιστική σκηνή.
Women In Sports

Βίλμα Ρούντολφ: Η σπρίντερ που έσπασε ρεκόρ και κοινωνικά φράγματα

Η Βίλμα Ρούντολφ, γνωστή ως "Η Γαζέλα του Τένεσι", αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στην ιστορία του αθλητισμού, που  έγινε πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.
Women In Sports

Λίζα Λέσλι: O θρύλος του WNBA

Σταρ του WNBA και τέσσερις φορές χρυσή ολυμπιονίκης, η Λίζα Λέσλι είναι μια από τις σπουδαιότερες μπασκετμπολίστριες όλων των εποχών. 
Women In Sports

Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ: H πρώτη Αμερικανίδα που φόρεσε χιτζάμπ σε Ολυμπιακούς αγώνες

Η Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ, ξιφομάχος παγκόσμιας κλάσης, έγραψε ιστορία ως η πρώτη Αμερικανίδα που φόρεσε χιτζάμπ σε Ολυμπιακούς αγώνες, στους αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Επιχειρηματίας και υπέρμαχος των μουσουλμ...
NBA

Όσκαρ Ρόμπερτσον: Το θρυλικό τριπλ-νταμπλ του 1962

Το 1962, ο μπασκετικός κόσμος γνώρισε μια επική στιγμή, ένα θρυλικό τριπλ-νταμπλ που ακόμα και σήμερα παραμένει ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία του NBA.

Surfbet @ TikTok

Σχετικά Άρθρα


από: Women In Sports

Match of the Day
FC Copenhagen
vs
Midtjylland

Newsfeed