Skip to main content

Κρεατίνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

12:01 | 16/10/2023
Surfbet team
share:

Η κρεατίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσικά στα μυϊκά κύτταρα. Βοηθά τους μυς σας να παράγουν ενέργεια κατά τη διάρκεια βαριάς ανύψωσης ή άσκησης υψηλής έντασης. 

Η κρεατίνη βοηθά τους μυς σας να παράγουν ενέργεια κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης. Οι αθλητές λαμβάνουν συχνά συμπληρώματα κρεατίνης για την ενίσχυση της μυϊκής μάζας και να βελτιώσουν την απόδοση, αλλά και οι ηλικιωμένοι και οι χορτοφάγοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν.

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα, τη δύναμη και την απόδοση κατά την άσκηση.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε αυτούς τους τομείς.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε κρεατίνη;

Η λήψη κρεατίνης ως συμπλήρωμα είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των αθλητών και των bodybuilders. Τη χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν μυς, να ενισχύσουν τη δύναμη και να βελτιώσουν την απόδοση της άσκησης.

Από χημική άποψη, η κρεατίνη έχει πολλές ομοιότητες με τα αμινοξέα, σημαντικές ενώσεις στο σώμα που βοηθούν στη δημιουργία πρωτεϊνών. Το σώμα σας μπορεί να παράγει κρεατίνη από τα αμινοξέα γλυκίνη και αργινίνη.

Περίπου το ήμισυ των αποθεμάτων κρεατίνης του σώματός σας προέρχεται από τις τροφές που τρώτε, ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά. Το υπόλοιπο παράγεται στο συκώτι και τα νεφρά σας από αμινοξέα.

Πού βρίσκεται η φωσφορική κρεατίνη στο σώμα;

Περίπου το 95% της κρεατίνης του σώματος αποθηκεύεται στους μύες, κυρίως με τη μορφή φωσφοκρεατίνης. Το υπόλοιπο 5% βρίσκεται στον εγκέφαλο και στους όρχεις.

Όταν συμπληρώνετε συμπλήρωμα, αυξάνετε τα αποθέματα φωσφοκρεατίνης. Αυτή είναι μια μορφή αποθηκευμένης ενέργειας στα κύτταρα. Βοηθά το σώμα σας να παράγει περισσότερο από ένα μόριο υψηλής ενέργειας που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP).

Το ΑΤΡ συχνά αποκαλείται το ενεργειακό νόμισμα του σώματος. Όταν έχετε περισσότερο ΑΤΡ, το σώμα σας μπορεί να αποδώσει καλύτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η κρεατίνη μεταβάλλει επίσης διάφορες κυτταρικές διεργασίες που οδηγούν σε αυξημένη μυϊκή μάζα, δύναμη και αποκατάσταση.

Πώς λειτουργεί η κρεατίνη

Η κρεατίνη μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την αθλητική απόδοση με διάφορους τρόπους. Στην άσκηση υψηλής έντασης, ο πρωταρχικός της ρόλος είναι να αυξάνει τα αποθέματα φωσφοκρεατίνης στους μυς σας.

Το σώμα σας μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τα πρόσθετα αποθέματα για να παράγει περισσότερη ΑΤΡ, τη βασική πηγή ενέργειας για τις ασκήσεις με βάρη και την άσκηση υψηλής έντασης.

Η κρεατίνη σας βοηθά επίσης να αποκτήσετε μυς με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Ενισχυμένος φόρτος εργασίας: Επιτρέπει περισσότερη συνολική εργασία ή όγκο σε μία μόνο προπονητική συνεδρία, ένας βασικός παράγοντας για τη μακροπρόθεσμη μυϊκή ανάπτυξη.
 • Βελτιωμένη σηματοδότηση των κυττάρων: Μπορεί να αυξήσει τη σηματοδότηση των δορυφορικών κυττάρων, η οποία βοηθά την επισκευή των μυών και τη νέα μυϊκή ανάπτυξη.
 • Αυξημένες αναβολικές ορμόνες: Μελέτες σημειώνουν αύξηση των ορμονών, όπως ο IGF-1, μετά τη λήψη κρεατίνης.
 • Αυξημένη ενυδάτωση των κυττάρων: Η κρεατίνη ανεβάζει την περιεκτικότητα σε νερό μέσα στα μυϊκά σας κύτταρα, γεγονός που προκαλεί ένα φαινόμενο ογκοποίησης των κυττάρων που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη μυϊκή ανάπτυξη.
 • Μειωμένη διάσπαση των πρωτεϊνών: Μπορεί να αυξήσει τη συνολική μυϊκή μάζα μειώνοντας τη μυϊκή διάσπαση.
 • Χαμηλότερα επίπεδα μυοστατίνης: Τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης μυοστατίνης μπορεί να επιβραδύνουν ή να αναστείλουν τη νέα μυϊκή ανάπτυξη. Η συμπλήρωση με κρεατίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μυοστατίνης, αυξάνοντας το δυναμικό ανάπτυξης.

Τα συμπληρώματα κρεατίνης αυξάνουν επίσης τα αποθέματα φωσφοκρεατίνης στον εγκέφαλό σας, γεγονός που μπορεί να προάγει την υγεία του εγκεφάλου και να βελτιώσει τα συμπτώματα νευρολογικών ασθενειών.

Πώς επηρεάζει η κρεατίνη την ανάπτυξη των μυών;

Η κρεατίνη είναι αποτελεσματική τόσο για τη βραχυπρόθεσμη όσο και για τη μακροπρόθεσμη μυϊκή ανάπτυξη. Βοηθά πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με καθιστική ζωή, των ηλικιωμένων και των κορυφαίων αθλητών.

Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα κρεατίνης ήταν αποτελεσματικά στην οικοδόμηση μυών σε υγιείς νεαρούς ενήλικες. Μια μελέτη του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρεατίνη, με ή χωρίς προπόνηση αντίστασης, μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη σε ηλικιωμένους ενήλικες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας πτώσεων.

Ορισμένες παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι η κρεατίνη αύξησε την ανάπτυξη των μυϊκών ινών 2-3 φορές περισσότερο από την προπόνηση μόνη της. Πρόσφατες μελέτες έχουν δώσει πιο μέτρια αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά, μια μεγάλη ανασκόπηση των πιο δημοφιλών συμπληρωμάτων επέλεξε την κρεατίνη ως το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα για την προσθήκη μυϊκής μάζας.

Επιδράσεις στη δύναμη και την απόδοση κατά την άσκηση

Η κρεατίνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη δύναμη, τη δύναμη και την απόδοση σε ασκήσεις υψηλής έντασης.

Διάφορες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κρεατίνη μπορεί:

 • να ενισχύσει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή σε νεαρούς ενήλικες που υποβάλλονται σε προπόνηση αντίστασης
 • να παρέχει επιπλέον ισχύ στους ποδηλάτες κατά τη διάρκεια του τελικού σπριντ σε μια χρονομέτρηση
 • να βελτιώσει τις επιδόσεις άλματος και σπριντ σε ποδοσφαιριστές
 • να βελτιώσει την ανάπτυξη δύναμης σε κολυμβητές, ιδιαίτερα χρήσιμη για την πεταλούδα και το πρόσθιο κολύμπι

Αυτές οι αξιοσημείωτες βελτιώσεις προκαλούνται κυρίως από την αυξημένη ικανότητα του σώματός σας να παράγει ΑΤΡ.

Κανονικά, το ΑΤΡ εξαντλείται μετά από έως και 10 δευτερόλεπτα δραστηριότητας υψηλής έντασης. Αλλά επειδή τα συμπληρώματα κρεατίνης σας βοηθούν να παράγετε περισσότερο ΑΤΡ, μπορείτε να διατηρήσετε τη βέλτιστη απόδοση για μερικά δευτερόλεπτα περισσότερο.

Επιδράσεις της κρεατίνης στον εγκέφαλο

Όπως και οι μύες σας, ο εγκέφαλός σας αποθηκεύει φωσφοκρεατίνη και απαιτεί άφθονο ΑΤΡ για τη βέλτιστη λειτουργία του.

Προκλινικές μελέτες (κυρίως σε ζώα) δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση κρεατίνης μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία:

 • νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η νόσος του Πάρκινσον
 • αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS)
 • τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις
 • επιληψία
 • Ανθρώπινες μελέτες δείχνουν ότι η κρεατίνη μπορεί να βοηθήσει και άλλες ομάδες.

Σε μια μελέτη του 2020, τα συμπληρώματα κρεατίνης βελτίωσαν την εγκεφαλική λειτουργία σε χορτοφάγους. Οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλά αποθέματα κρεατίνης επειδή δεν τρώνε κρέας, το οποίο είναι η κύρια φυσική διατροφική πηγή.

Ακόμη και σε υγιείς ενήλικες, η συμπληρωματική χορήγηση κρεατίνης μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη νοημοσύνη. Η επίδραση αυτή μπορεί να είναι ισχυρότερη στους ηλικιωμένους ενήλικες.

Η κρεατίνη παρέχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και την απόδοση. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει πολύ να χάσετε κιλά,  εάν συνδυάζετε μια κετο δίαιτα με άσκηση.

Κρεατινινη Τιμές

Οι φυσιολογικές τιμές της κρεατινίνης στο αίμα για άντρες είναι από 0,7 έως 1,3 mg/dl, ενώ για γυναίκες είναι από 0,6 έως 1,1 mg/dl. Είναι δυνατόν να υπάρχουν μικρές διαφορές στις τιμές αυτές μεταξύ εργαστηρίων. Εκτός από το φύλο, οι φυσιολογικές τιμές της κρεατινίνης επηρεάζονται επίσης από τη μυϊκή μάζα, τη διατροφή, την κατανάλωση νερού και τη θερμοκρασία.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κρεατίνη μπορεί:

 • μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
 • να βοηθήσει στη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος
 • να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
 • να μειώσει τη βλάβη που σχετίζεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτούς τους τομείς.

Συχνές ερωτήσεις

Λειτουργεί η κρεατίνη για τις γυναίκες;

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κρεατίνη δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά για τα άτομα που έχουν εκχωρηθεί γυναίκες κατά τη γέννηση. Αλλά σύμφωνα με έρευνα του 2016, αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικές και ορμονικές διαφορές.

Παρόλα αυτά, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κρεατίνη είναι τόσο ασφαλής όσο και ευεργετική για τα άτομα που έχουν εκχωρηθεί γυναίκες κατά τη γέννηση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιόδους ορμονικών αλλαγών, όπως η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσει η κρεατίνη;

Τα αποτελέσματα της κρεατίνης είναι αισθητά σε μόλις 2 εβδομάδες. Χωρίς φάση φόρτωσης, μπορεί να χρειαστείτε έως και 4 εβδομάδες για να παρατηρήσετε τα αποτελέσματα.

Πόση κρεατίνη είναι ασφαλής για τα νεφρά μου;

Μια μελέτη του 2018 σημείωσε ότι η λήψη έως και 30 γραμμαρίων ημερησίως (πολύ πάνω από την τυπική δοσολογία) κρεατίνης δεν είχε δυσμενείς επιπτώσεις στα νεφρά υγιών ανθρώπων. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ίσως είναι ασφαλέστερο για άτομα με προϋπάρχουσα νεφρική νόσο να μην χρησιμοποιούν κρεατίνη.


Προτεινόμενα Άρθρα

Εθνική Ελλάδος

Πογιέτ: "Μας ενδιαφέρει μόνο η νίκη, ελπίζω ότι θα έρθει μία μέρα που θα είμαστε ενωμένοι"

Ο Γκουστάβο Πογιέτ σχολίασε τον αγώνα της Ελλάδας με την Ολλανδία, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Crypto

Solana: Το Next-Gen Blockchain που επαναπροσδιορίζει την αποκεντρωμένη ταχύτητα και κλίμακα

Η Solana φέρνει επανάσταση στο χώρο του blockchain με τις μοναδικές τεχνολογικές λειτουργίες της, προσφέροντας απαράμιλλη επεκτασιμότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στην αποκεντρωμένη πραγματικότητα.
Gossip

Κέισι Μίζιου και... δεν είμαστε καλά

Είναι από τα κορίτσια που ξεχώρισαν στο φετινό GNTM από την πρώτη στιγμή.
NBA

Ο Αντετοκούνμπο για τον Λίλαρντ: "Είναι μια μικρή εκδοχή μου"

Το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του δίδυμου των Mιλγουόκι Μπακς, Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέμιαν Λίλαρντ, κορυφώθηκε με τη νίκη 108-97 επί των Lakers στο Λος Άντζελες.
Premier League

Ο Σεΐχης Τζασίμ του Κατάρ αποσύρει το ενδιαφέρον του

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο Ολντ Τράφορντ, κατά της οικογένειας Γκλέιζερ.
Στοίχημα

Top Price και σούπερ προσφορά* στο Pamestoixima.gr

Προκριματικά EURO 2024: Ελλάδα & Μπακασέτας σε Top Price στο Pamestoixima.gr!

Surfbet @ TikTok

Σχετικά Άρθρα


από: Fitness

Match of the Day
DC United
vs
Chicago Fire

Newsfeed