Skip to main content

Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ: H πρώτη Αμερικανίδα που φόρεσε χιτζάμπ σε Ολυμπιακούς αγώνες

11:25 | 24/11/2023
Αγγελική Κατσίνη
share:

Η Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ, ξιφομάχος παγκόσμιας κλάσης, έγραψε ιστορία ως η πρώτη Αμερικανίδα που φόρεσε χιτζάμπ σε Ολυμπιακούς αγώνες, στους αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Επιχειρηματίας και υπέρμαχος των μουσουλμάνων και αφροαμερικανών γυναικών στον αθλητισμό, η Μουχάμαντ εμπνέει τις γυναίκες να αψηφήσουν τα όρια που θέτει η κοινωνία σε αυτές.  

Γεννημένη στις 4 Δεκεμβρίου 1985 από τους γονείς Eugene Muhammad και Denise Garner, η Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ είναι ένα από τα έξι παιδιά της. Μεγαλώνοντας στο Maplewood του New Jersey, η Μουχάμαντ συμμετείχε σε διάφορα αθλήματα, όπως κολύμβηση, βόλεϊ, τένις και σόφτμπολ. Ο αθλητισμός ήταν μια πρόκληση, ωστόσο, καθώς οι περισσότερες στολές δεν συμβάδιζαν με τη μουσουλμανική της πίστη, η οποία απαιτούσε να καλύπτει τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι της.

Fonbet: Black Friday προσφορά γνωριμίας! promo code BLACK310. Εσύ θα την χάσεις;

Η Μουχάμαντ ξεκίνησε την ξιφασκία σε ηλικία 13 ετών. Ασχολήθηκε με το Ίδρυμα Peter Westbrook, ένα πρόγραμμα που ιδρύθηκε από τον πρωταθλητή της ξιφασκίας Westbrook για να φέρει το άθλημα σε υποβαθμισμένες κοινότητες στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Η Μουχάμαντ επέλεξε την ξιφασκία για πολλούς λόγους. Η στολή προσέφερε όχι μόνο πλήρη κάλυψη του σώματος, αλλά της επέτρεπε επίσης να αγωνίζεται απαρατήρητη με το χιτζάμπ της (το παραδοσιακό κάλυμμα για τα μαλλιά και το λαιμό που φορούν οι μουσουλμάνες γυναίκες). Είδε επίσης την ξιφασκία ως ένα μονοπάτι για ακαδημαϊκές ευκαιρίες, ελπίζοντας να αγωνιστεί σε κολεγιακό επίπεδο.

Τέλος, βρήκε πολύ ελκυστική την ιδέα ενός ατομικού αθλήματος. Όπως είπε, "μου άρεσε η ιδέα να είμαι αποκλειστικά υπεύθυνη για το αποτέλεσμα ενός αγώνα ή ενός παιχνιδιού".

Ενώ η στολή της ξιφασκίας μπορεί να ευνοούσε τη θρησκευτική πρακτική της Μουχάμαντ, εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει την εχθρότητα των θεατών και των συναθλητών της. Η ίδια θυμήθηκε τα οδυνηρά σχόλια που αντιμετώπισε σε τουρνουά ξιφασκίας ως "μαύρο και μουσουλμανικό άτομο". Καθώς δεν είχε πρότυπα στο δικό της άθλημα, άντλησε έμπνευση από την αυτοπεποίθηση των μαύρων αστέρων του τένις Venus και Serena Williams.

Η Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ αποφοίτησε από το Λύκειο Κολούμπια στο Μέιπλγουντ του Νιου Τζέρσεϊ το 2004. Κέρδισε ακαδημαϊκή υποτροφία για το Πανεπιστήμιο Duke, όπου σπούδασε διεθνείς σχέσεις και αφρικανικές και αφροαμερικανικές σπουδές και σπούδασε αραβικά. Αρίστευσε στην ομάδα ξιφασκίας του Duke, κερδίζοντας τρεις φορές την αμερικανική διάκριση. Εκεί ασχολήθηκε με τη σπάθη, το ταχύτερο από τα τρία είδη ξιφασκίας. Η ταχύτητα και η επιθετικότητα της σπάθης ταίριαζαν στη Μουχάμαντ: "Είναι η πλησιέστερη αναπαράσταση αυτού που είμαι. Είμαι πολύ επιθετική", δήλωσε στους New York Times.

Η Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ αποφοίτησε από το Duke το 2007 και νόμιζε ότι η καριέρα της στην ξιφασκία είχε τελειώσει. Μη μπορώντας να βρει δουλειά στον κόσμο των επιχειρήσεων, έγινε υπάλληλος στο Dollar Store. Απογοητευμένη από τις προοπτικές της, επισκέφθηκε τον πρώην προπονητή της στην ξιφασκία στο λύκειο για ένα μάθημα. Στη συνέχεια, εκείνος την προέτρεψε να επιστρέψει στην ξιφασκία ανταγωνιστικά και να φιλοδοξεί να συμμετάσχει σε διεθνείς ή και ολυμπιακούς αγώνες. Η Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ συνέχισε να προπονείται επιμελώς και αρχικά πλήρωσε τα αγωνιστικά της έξοδα με τα κέρδη της από το Dollar Store, προτού βρει δουλειά ως αναπληρώτρια δασκάλα. Ανέβηκε στην κατάταξη της ξιφασκίας, από την 113η θέση την περίοδο 2007-08 κέρδισε μια θέση στην εθνική ομάδα ξιφασκίας των ΗΠΑ το 2010.

Η ένταξή της στην ομάδα των ΗΠΑ είχε πολλά προνόμια - καλύφθηκαν τα έξοδα των ταξιδιών και των αγώνων της και ήταν επίσημα επαγγελματίας αθλήτρια - αλλά είχε και προκλήσεις. Άλλοι αθλητές της εθνικής ομάδας την απέκλειαν και εκείνη ένιωθε ιδιαίτερα απομονωμένη ως μία από τις λίγες έγχρωμες αθλήτριες της ξιφασκίας. Αλλά δεν άφησε αυτόν τον ανταγωνισμό να την κρατήσει χαμηλά. Η Μουχάμαντ αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε ως Αφροαμερικανίδα μουσουλμάνα στον κορυφαίο αθλητισμό, για να προσπαθήσει να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για όσους την ακολούθησαν. Ένιωθε επίσης υποχρεωμένη στους προκατόχους της που μίλησαν ενάντια στο μίσος και τη μισαλλοδοξία που βίωναν οι μειονότητες στην αμερικανική κοινωνία. Σε αναγνώριση των αθλητικών της επιτευγμάτων και της υπεράσπισής της, η Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ ανακηρύχθηκε Διεθνής Αθλητής της Χρονιάς το 2012 από το Ίδρυμα Αθλητισμού Μουσουλμάνων Γυναικών.

Η Μουχάμαντ συγκέντρωσε πολλές νίκες στα επτά χρόνια της θητείας της στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Η ομάδα κατέκτησε χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014 και στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2011 και του 2015 και χάλκινο στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2011-2013 και του 2015. Κέρδισε μια θέση στην Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ το 2016, καθιστώντας την την πρώτη Αμερικανίδα αθλήτρια που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες φορώντας χιτζάμπ, ένα κατόρθωμα που συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή. Τον Φεβρουάριο του 2016, παρακολούθησε την ομιλία του Προέδρου Ομπάμα στην Ισλαμική Εταιρεία της Βαλτιμόρης, όπου την ενθάρρυνε να φέρει το χρυσό. Σε μια εκδήλωση που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, η Μουχάμαντ έκανε, στην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα, μάθημα ξιφασκίας στην Times Square της Νέας Υόρκης. Το περιοδικό Time συμπεριέλαβε την Ιμπντιχάζ στον κατάλογό του με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2016. Η Μουχάμαντ βοήθησε την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στην ξιφασκία με σπάθη στο Ρίο και κατέλαβε τη 12η θέση στο ατομικό της αγώνισμα.

Εκτός από την αθλητική της καριέρα, η Μουχάμαντ διευθύνει με τα αδέλφια της μια σειρά γυναικείων ρούχων με την ονομασία Louella. Την ξεκίνησαν το 2014, προκειμένου να παρέχουν τα σεμνά αλλά κομψά και ηθικά κατασκευασμένα ρούχα που επί χρόνια δυσκολεύονταν να βρουν στα καταστήματα.

Το 2018, η Mattel κυκλοφόρησε μια κούκλα Barbie με το ομοίωμα της Μοχάμεντ στο πλαίσιο της σειράς "Shero" που τιμά τις καταξιωμένες γυναίκες που εμπνέουν τα νεαρά κορίτσια. Η κούκλα του Μουχάμαντ ήταν η πρώτη Barbie που φορούσε χιτζάμπ, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στη μουσουλμανική εκπροσώπηση για το εμβληματικό παιχνίδι. Την ίδια χρονιά, η ίδια κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά της, Proud: Ο αγώνας μου για ένα απίθανο αμερικανικό όνειρο. Περιγράφει λεπτομερώς τη διαδρομή της από την παιδική της ηλικία στο Νιου Τζέρσεϊ μέχρι την Ολυμπιακή ομάδα ξιφασκίας των ΗΠΑ και τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που συνάντησε στην πορεία.

Η Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ υπηρετεί ως πρέσβειρα αθλητισμού στην πρωτοβουλία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών μέσω του αθλητισμού. Το 2017, ο πρόεδρος Ομπάμα την πρότεινε στο Προεδρικό Συμβούλιο για τη Γυμναστική, την Υγεία και τη Διατροφή. Η Μουχάμαντ συνεργάζεται επίσης με αθλητικούς οργανισμούς με γνώμονα την προάσπιση, όπως οι Special Olympics, Athletes for Impact και Laureus Sport for Good.

 


Προτεινόμενα Άρθρα

Στίβος

Ο αθλητής με το "σώμα φαινόμενο" και τα σωματικά χαρακτηριστικά ενός "πρωταθλητή"

Σύμφωνα με τους ειδικούς η σωματοδομή, η μυϊκή δύναμη, οι αναλογίες του μήκους των ποδιών προς τις πατούσες και τα δάχτυλα των κάτω άκρων σε συνδυασμό με ένα «καλοσυντονισμένο» νευρικό σύστημα αποτελούν μόνο μερ...
Στίβος

Γιουσέιν Μπολτ: Το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. το 2009

Γνωστός ως "Ο κεραυνός", ο Γιουσέιν Μπολτ δεν είναι απλώς ένας από τους μεγαλύτερους σπρίντερ όλων των εποχών. Είναι ένας αθλητής που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, ανεβάζο...
Women In Sports

Βίλμα Ρούντολφ: Η σπρίντερ που έσπασε ρεκόρ και κοινωνικά φράγματα

Η Βίλμα Ρούντολφ, γνωστή ως "Η Γαζέλα του Τένεσι", αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στην ιστορία του αθλητισμού, που  έγινε πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.
Women In Sports

Λίζα Λέσλι: O θρύλος του WNBA

Σταρ του WNBA και τέσσερις φορές χρυσή ολυμπιονίκης, η Λίζα Λέσλι είναι μια από τις σπουδαιότερες μπασκετμπολίστριες όλων των εποχών. 
NBA

Όσκαρ Ρόμπερτσον: Το θρυλικό τριπλ-νταμπλ του 1962

Το 1962, ο μπασκετικός κόσμος γνώρισε μια επική στιγμή, ένα θρυλικό τριπλ-νταμπλ που ακόμα και σήμερα παραμένει ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία του NBA.

Surfbet @ TikTok

Σχετικά Άρθρα


από: Women In Sports

Match of the Day
Athletic Club
vs
Sevilla

Newsfeed