Skip to main content

Το ψηφιακό Ευρώ: Μεταμορφώνοντας το μέλλον των ευρωπαϊκών πληρωμών

18:22 | 19/10/2023
Cryptokratis
share:

Η πρωτοβουλία της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ αποσκοπεί στον μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών πληρωμών με την ευέλικτη, επικεντρωμένη στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη προσέγγισή της.

Σε μια σημαντική κίνηση προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του νομίσματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να εισέλθει στο στάδιο της προετοιμασίας της πρωτοβουλίας για το ψηφιακό ευρώ. Η καίρια αυτή εξέλιξη ακολουθεί μια εκτεταμένη φάση διερεύνησης που ξεκίνησε η ΕΚΤ τον Οκτώβριο του 2021, με στόχο τη διερεύνηση του πλαισίου και των διαύλων διανομής για ένα ψηφιακό ευρώ.

Η πρωτοβουλία για το ψηφιακό Ευρώ

Το ψηφιακό ευρώ είναι έτοιμο να αποτελέσει παράγοντα που πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στον κόσμο των χρηματοοικονομικών και πληρωμών εντός της Ευρωζώνης. Σε αντίθεση με τους υφιστάμενους μηχανισμούς ψηφιακών πληρωμών, το όραμα της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ είναι να παρέχει μια ολοκληρωμένη και ευέλικτη ψηφιακή εναλλακτική λύση στα φυσικά μετρητά. Έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι προσβάσιμο τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις μέσω ρυθμιζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως οι τράπεζες, εξασφαλίζοντας την ευρεία υιοθέτησή του.

Βασικά χαρακτηριστικά του ψηφιακού Ευρώ

1. Ευελιξία: Το ψηφιακό ευρώ θα χρησιμεύσει ως ένα ευέλικτο μέσο για τη διενέργεια συναλλαγών τόσο σε απευθείας σύνδεση όσο και εκτός σύνδεσης, προσφέροντας ένα επίπεδο ευελιξίας που δεν έχει επί του παρόντος προηγούμενο στο τοπίο των ψηφιακών πληρωμών.

2. Προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών: Μία από τις βασικές αρχές που διέπουν την ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ είναι η αυστηρή προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Η ΕΚΤ τονίζει ότι τα δεδομένα των χρηστών θα διασφαλίζονται και τα στοιχεία των πληρωμών δεν θα συνδέονται με άτομα, εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο εμπιστευτικότητας.

3. Χρηματοοικονομική ένταξη: Το ψηφιακό ευρώ στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα, εξασφαλίζοντας πρόσβαση για όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν διαθέτουν παραδοσιακούς τραπεζικούς λογαριασμούς ή ψηφιακές συσκευές. Μηχανισμοί όπως οι κάρτες από δημόσιους φορείς θα επιτρέψουν ακόμη και στους πιο υποβαθμισμένους πληθυσμούς να χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα.

4. Οικολογική βιωσιμότητα: Η βιωσιμότητα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της ΕΚΤ. Το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μετρητά, ευθυγραμμιζόμενο με τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το στάδιο προετοιμασίας

Το στάδιο προετοιμασίας του ψηφιακού ευρώ θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2023, με αρχικό χρονοδιάγραμμα δύο ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η ΕΚΤ θα επικεντρωθεί στην οριστικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου και στην επιλογή κατάλληλων εταίρων για τη δημιουργία της απαραίτητης τεχνολογικής υποδομής. Θα διεξαχθούν επίσης αυστηρές δοκιμές για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα ρυθμιστικά πρότυπα και να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις των χρηστών που σχετίζονται με τη φιλικότητα προς το χρήστη και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Δέσμευση του κοινού και συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων

Καθ' όλη τη διάρκεια του σταδίου της προετοιμασίας, η ΕΚΤ θα διατηρεί ενεργή δέσμευση με το κοινό και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Αυτή η ανοικτή προσέγγιση υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΚΤ να διασφαλίσει ότι το ψηφιακό ευρώ ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Μια απόφαση με επιφύλαξη

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η είσοδος στο στάδιο της προετοιμασίας δεν σημαίνει δέσμευση για την έκδοση ψηφιακού ευρώ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μόνο αφού εξεταστούν διεξοδικά οι νομοθετικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τυχόν αναγκαίες προσαρμογές στον σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ θα γίνουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των νομοθετικών μελετών.

Το όραμα για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης

Σύμφωνα με τα λόγια της Κριστίν Λαγκάρντ, της Προέδρου της ΕΚΤ, το ψηφιακό ευρώ αποτελεί ένα τολμηρό βήμα προς την κατεύθυνση της παροχής του υψηλότερου δυνατού επιπέδου προστασίας της ιδιωτικής ζωής, διατηρώντας παράλληλα την προστασία του απορρήτου των συναλλαγών offline, όπως οι συναλλαγές μετρητών. Επιπλέον, ο Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, τονίζει ότι το ψηφιακό ευρώ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών πληρωμών και να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Παρέχοντας μια ενιαία λύση πληρωμών που διέπεται από ευρωπαϊκές αρχές, η ΕΚΤ στοχεύει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να δώσει τη δυνατότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διέπονται από ευρωπαϊκή νομοθεσία να προσφέρουν πανευρωπαϊκές υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Η πρωτοβουλία για το ψηφιακό ευρώ αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στο τοπίο των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών και πληρωμών. Με έμφαση στην ευελιξία, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ένταξη και τη βιωσιμότητα, το ψηφιακό ευρώ έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο διεξαγωγής των συναλλαγών στην Ευρωζώνη. Καθώς η ΕΚΤ ξεκινά το στάδιο της προετοιμασίας, ο κόσμος παρακολουθεί με προσμονή, αναγνωρίζοντας τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό το ψηφιακό νόμισμα στο μέλλον των ευρωπαϊκών πληρωμών. Ενώ οι προκλήσεις και οι νομοθετικές εκτιμήσεις βρίσκονται μπροστά μας, το όραμα του ψηφιακού ευρώ υπόσχεται ένα πιο συνδεδεμένο και προσβάσιμο οικονομικό μέλλον για όλους.

*Disclaimer: Αυτό το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να θεωρείται χρηματοοικονομική συμβουλή. Πάντα να κάνετε την έρευνά σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε επένδυση.


Προτεινόμενα Άρθρα

Διαιτησία

Αναλαμβάνει καθήκοντα ο Πίτερ Φρόιντφελντ

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ΕΠΟ ο Πίτερ Φρόιντφελντ είναι και επίσημα ο νέος αρχιδιαιτητής της ελληνικής διαιτησίας.
Fitness

Οι άνδρες δεν μιλούν αρκετά για την ψυχική τους υγεία

Το θέμα της ψυχικής υγείας έχει, ευτυχώς, κερδίσει περισσότερη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, παρότι η κοινωνία γίνεται πιο συνειδητοποιημένη, πολλοί άνδρες συνεχίζουν να αποφεύγουν τη συζήτηση για τα ψυχικά του...
Gossip

Η Diletta Leotta "έβαλε γκολ" στον Karius

Η 31χρονη ιταλίδα τηλεπαρουσιάστρια, Giulia Diletta Leotta Κατάνια της Σικελίας είναι παντρεμένη με τον τερματοφύλακα της Newcastle, Loris Karius.
Gaming

Κυκλοφόρησε το Sonic Superstars

Το Sonic Superstars της Sega, που αναπτύχθηκε από την Arzest σε συνεργασία με την Sonic Team, είναι τώρα διαθέσιμο για PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC και Nintendo Switch.
EuroLeague

Οι Ισραηλινές ομάδες σκέφτονται να δίνουν τους εντός έδρας ευρωπαϊκούς τους αγώνες σε Αθήνα, Λευκωσία και Βελιγράδι

Σύμφωνα με αναφορές από το Ισραήλ, ομάδες με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σκέφτονται να φιλοξενήσουν τους αγώνες τους εκτός της χώρας τους λόγω της κρίσης με την Παλαιστίνη, εξετάζοντας πόλεις όπως η Αθήνα, η Λευκωσία...
Στοίχημα

Οι μάχες της Euroleague με ειδικά στοιχήματα

Η δεύτερη αγωνιστική της διαβολοβδομάδας αρχίζει με πολύ δυνατά παιχνίδια στην Euroleague.

Surfbet @ TikTok

Σχετικά Άρθρα


από: Crypto

Match of the Day
Voluntari
vs
FCSB

Newsfeed