Σαν σήμερα 4/4/1968: H AEK "Βασίλισσα" της Ευρώπης!
Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1968, η ΑΕΚ νικούσε τη Σλάβια Πράγας με 89-82 και κατακτούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων στο μπάσκετ!
Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για το ελληνικό μπάσκετ, σε μια περίοδο που το άθλημα δεν είχε ακόμα καθιερωθεί στην κοινή ελληνική συνείδηση. Ο αγώνας διεξήχθη στο Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς η Αθήνα δεν είχε κλειστό γήπεδο, μόνο το ιστορικό γηπεδάκι του Σπόρτιγκ. Περίπου 80.000 θεατές πλημμύρισαν το Καλλιμάρμαρο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, που αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα μπάσκετ!
Κατά την εποχή εκείνη, οι Απριλιανοί ετοιμάζονταν να εορτάσουν την πρώτη επέτειό τους στην εξουσία, έχοντας 2500 πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές. Η κομμουνιστοκρατούμενη Τσεχοσλοβακία βίωνε την «Άνοιξη της Πράγας» με τα μέτρα φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος από τον Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ. Στη Γαλλία, ο «Μάης» ήταν προ των πυλών.
Προσφορά* χωρίς κατάθεση μόνο για λίγες μέρες στη Novibet!
Η ΑΕΚ εκείνης της εποχής είχε μια εξαιρετική ομάδα, αποκλειστικά ελληνική. Με παίκτες όπως ο Μόσχος, ο Ζούπας, ο Αμερικάνος και ο Τρόντζος, ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε σε φάιναλ φορ ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1966.
Την ανοιξιάτικη βραδιά της 4ης Απριλίου 1968, ο «Δικέφαλος» αντιμετώπισε τους αντιπάλους του χωρίς τον Γιώργο Μόσχο, που είχε αφήσει τη ζωή του από την ανίατη νόσο. Η νίκη ήρθε εύκολα για τους παίκτες του Νίκου Μήλα, με τον Αμερικάνο να σημειώνει 29 πόντους, τον Τρόντζο με 24 και τον Ζούπα με 12, αφήνοντας λίγες πιθανότητες στους Τσέχους να αμφισβητήσουν την ανωτερότητά τους.
Απολάυστε την απόλυτη εμπειρία Live Betting παρέα με τους καλύτερους! Σίγουρο Profit....
Η ομάδα της Πράγας αντιμετώπισε επιπλέον τις δυσκολίες του τσιμεντένιου αγωνιστικού χώρου του Καλλιμάρμαρου, καθώς και τα φλας των φωτορεπόρτερ που τύφλωναν τους παίκτες της σε κρίσιμες στιγμές, όπως ανέφεραν οι αντίστοιχες αναφορές της εποχής.
Μαζί με τους 80.000 θεατές, εκατομμύρια Έλληνες από τα ραδιόφωνά τους παρακολούθησαν το ματς, ενθουσιασμένοι από την περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου, καθώς η τηλεόραση βρισκόταν ακόμα στα πρώτα της βήματα.