Skip to main content

Γυναίκες προπονήτριες: Χαράσσοντας ένα μονοπάτι για τις μελλοντικές γενιές

14:52 | 29/01/2024
Αγγελική Κατσίνη
share:

Συχνά βρίσκονται στο παρασκήνιο, στο περιθώριο και σπάνια στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ωστόσο, ο ρόλος τους βρίσκεται στην καρδιά του αθλητισμού. 

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και το Ολυμπιακό Κίνημα εργάζονται ακατάπαυστα για να καταστήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως τη σημαντικότερη αθλητική εκδήλωση παγκοσμίως, προωθώντας την ισότητα των φύλων. Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020, οι γυναίκες αποτελούσαν περίπου το 48% των συμμετεχόντων αθλητών, ενώ το Παρίσι 2024 αναμένεται να είναι οι πρώτοι αγώνες με πλήρη ισότητα φύλων στον αθλητικό τομέα.

Παρότι το Παρίσι 2024 ανοίγει νέους ορίζοντες, το διαχωριστικό χάσμα των φύλων συνεχίζει να υφίσταται, ιδίως στις ηγετικές θέσεις του αθλητισμού. Κατά τους Αγώνες του Τόκιο 2020, μόλις το 13% των προπονητών ήταν γυναίκες.

Απίθανη προσφορά* χωρίς κατάθεση! Βάζεις promo code GODS240 και παίζεις με free δώρα*!

Η Karin Harjo από τον Καναδά, πρώτη γυναίκα προπονήτρια ομάδας αλπικού σκι, τονίζει τη σημασία των γυναικών στην προπονητική, επισημαίνοντας ότι είναι πιο εύκολο για τις νέες γυναίκες να φανταστούν τον εαυτό τους σε αυτόν τον ρόλο όταν βλέπουν άλλες γυναίκες να το πραγματοποιούν.

Η ΔΟΕ δεσμεύεται να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση και να στηρίξει τους οργανισμούς του Ολυμπιακού Κινήματος στο να βρουν τρόπους για την ενίσχυση των γυναικών στα υψηλότερα επίπεδα της προπονητικής. Η προβολή των κορυφαίων γυναικών προπονητριών που έχουν ξεπεράσει τα εμπόδια και αποτελούν πρότυπα για άλλες γυναίκες αποτελεί στόχο από μόνο του.

Η Andrea Bednas, προπονήτρια snowboard, τονίζει τη σημασία του να βλέπουν οι αθλήτριες ότι δεν χρειάζεται να είσαι άνδρας για να εμπλακείς στην προπονητική. Επίσης, η Myriam Fox-Jerusalmi, Ολυμπιονίκης και προπονήτρια κανόε από την Αυστραλία, επισημαίνει τη σημασία της ύπαρξης περισσότερων γυναικών στον τομέα, που πιστεύουν ότι είναι δυνατό να ασχοληθούν με την προπονητική.

Άχαστη προσφορά χωρίς κατάθεση από τη Novibet

Παρά την αργή πρόοδο και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προπονήτριες, η ΔΟΕ δεσμεύεται να στηρίξει την ανάπτυξή τους μέσω προγραμμάτων όπως το WISH - Women in Sport High-performance. Μέσω αυτού του προγράμματος, οι γυναίκες προπονήτριες ενισχύουν τις ηγετικές τους ικανότητες και την αυτοπεποίθησή τους, με την υποστήριξη και καθοδήγηση από έμπειρους μέντορες.

Τέλος, η ΔΟΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, όχι μόνο στους αγώνες αλλά και στην ηγεσία και διαχείριση, καθώς θεωρεί απαραίτητο να μην αφήνεται πίσω το ταλέντο του μισού του πληθυσμού.

Στο βιβλίο της LaVoi, "Women in Sports Coaching", στο κεφάλαιο σχετικά με τις γυναίκες προπονήτριες ως πρότυπα, η συγγραφέας υποστηρίζει ότι η ποικιλομορφία των φύλων στα πρότυπα είναι σημαντική, διότι αμφισβητεί τα ξεπερασμένα στερεότυπα των φύλων σχετικά με τις γυναίκες στην ηγεσία.

Αναγνωρίζεται γενικά ότι υπάρχει σημαντική υποεκπροσώπηση των γυναικών προπονητριών σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα των αθλημάτων:

- Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μια μικρή μειοψηφία των προπονητών που απασχολούνται σε κορυφαία αθλήματα.
- Το ποσοστό των γυναικών προπονητριών τείνει να μειώνεται όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των επιδόσεων.
- Οι γυναίκες προπονήτριες είναι πιο πιθανό να προπονούν αθλητές που είναι εγγεγραμμένοι σε τυπικά γυναικεία αθλήματα παρά σε
παραδοσιακά ανδρικά αθλήματα.
- Οι γυναίκες προπονήτριες προπονούν σχεδόν αποκλειστικά είτε γυναίκες, είτε νέους είτε παιδιά.

Γυρίζεις τον Τροχό και κερδίζεις στο Ν1 Lucky Spin 🎰

Η LaVoi βασίζεται στα δεδομένα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επένδυση που γίνεται στις γυναίκες και τα κορίτσια, στην προκειμένη περίπτωση στις γυναίκες προπονήτριες, δεν είναι μόνο ένας αξιόλογος αυτοσκοπός, αλλά οδηγεί επίσης σε ανάπτυξη και μεγέθυνση σε όλα τα επίπεδα της θέσης και των ευρύτερων κοινοτήτων. Αλλάζει τα αποδεκτά πρότυπα και τις πεποιθήσεις. Λέει ότι αν οι οργανισμοί δεν επενδύουν στην προώθηση της θέσης των γυναικών και των κοριτσιών, ματαιώνονται οι δυνατότητες ανάπτυξης των οικογενειών, των κοινοτήτων και των εθνών.

Εξετάζοντας αυτά τα ζητήματα στον τομέα του coaching, η LaVoi διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη αυτής της αίσθησης σύνδεσης με γυναίκες συναδέλφους που εργάζονται ως προπονήτριες ή σε μια ιδιότητα που σχετίζεται με τον αθλητισμό είναι τόσο ευεργετική όσο και κρίσιμη για την ποιότητα της εμπειρίας τους, ιδίως όταν συνδυάζεται με την ευκαιρία να λαμβάνουν ανατροφοδότηση από άλλες προπονήτριες. Το "δίκτυο" είναι εξίσου σημαντικό και χρήσιμο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, μπορεί να τις βοηθήσει στην καριέρα τους και οι γυναίκες προπονήτριες πρέπει να αλληλεπιδρούν με άλλες γυναίκες προπονήτριες για φιλία, δικτύωση, υποστήριξη, συμβουλές καριέρας και καθοδήγηση.


Προτεινόμενα Άρθρα

Tech

Eurostat: Με αργό ίντερνετ οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Χαμηλές ταχύτητες ίντερνετ παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, με μόλις ποσοστό 2,9% αυτών να φτάνουν στη μέγιστη συμβατική ταχύτητα.
Στίβος

Οι κανόνες για το αγώνισμα των 100 μέτρων

Το αγώνισμα των 100 μέτρων αποτελεί ίσως και το κορυφαίο αγώνσμα του Στίβου και περιλαμβάνει τους σπρίντερ που τρέχουν αυστηρά στις ευθείες καθορισμένες λωρίδες τους, με νικητή αυτόν που θα περάσει πρώτος τη γραμμή τε...
Movies

Σπίτι και ποδόσφαιρο: Η μαγεία του οικιακού κοινού

Πόσες φορές έχει τύχει να μην πας γήπεδο και να καταλήγεις με φίλους να δεις τον αγώνα στο σπίτι;
Movies

Ο Τζόνι Ντεπ σκηνοθετεί την ταινία «Modi» με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο

Την επερχόμενη βιογραφική ταινία «Modi» θα σκηνοθετήσει ο διάσημος ηθοποιός Τζόνι Ντεπ, με βασικό πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο.
Basket League

Παρέμεινε αήττητος ο Παναθηναικός με το πέρασμά του από την Πάτρα

Ο Παναθηναϊκός AKTOR παρέμεινε αήττητος στην Stoiximan Basket League μετά τη νίκη του επί του Απόλλωνα Πάτρας Carna με 87-55 στην 16η αγωνιστική της κανονικής περιόδου.
NBA

Ο Άνταμ Σίλβερ επέκτεινε το συμβόλαιό του ως επίτροπος του ΝΒΑ

Ο Σίλβερ αναμένεται να είναι επίτροπος του ΝΒΑ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Surfbet @ TikTok

Σχετικά Άρθρα


από: Women In Sports

Match of the Day
Real Sociedad
vs
Villarreal

Newsfeed