Skip to main content

4/12/1943: Ο Κένεσο Μάουντεν Λάντις άλλαξε την ιστορία του μπέιζμπολ

share:

Το 1943, ο κομισάριος του μπέιζμπολ Κένεσο Μάουντεν Λάντις ανακοίνωσε μια σημαντική απόφαση που είχε ευρύτατες επιπτώσεις στον αθλητισμό και την κοινωνία της εποχής και ο Τζάκι Ρόμπινσον, ένας εξαιρετικός αθλητής και ακτιβιστής άλλαξε την ιστορία του μπέιζμπολ και συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική.

Συγκεκριμένα, ο Κένεσο Μάουντεν Λάντις ανακοίνωσε ότι οι ομάδες μπέιζμπολ είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν παίκτες ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ενσωματώσουν αθλητές με διαφορετικό χρωματικό υπόβαθρο στις ομάδες τους. Αυτή η απόφαση ανοίγματος του μπέιζμπολ σε παίκτες διαφορετικών εθνοτήτων και φυλών αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την εξάλειψη των διακρίσεων και την προώθηση της ισότητας στον αθλητισμό.

Fonbet: Νέα μεγάλη προσφορά που δεν παίζεται για στοίχημα & live στοίχημα! Σε υποδεχόμαστε με δύο σούπερ δώρα για στοίχημα…που δεν παίζεται!

Η απόφαση αυτή προήλθε από την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των διακρίσεων και του ρατσισμού που επικρατούσαν στον αθλητικό χώρο τη δεκαετία του 1940. Στην Αμερική της εποχής εκείνης, ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις αποτελούσαν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, και αυτά τα προβλήματα επεκτάθηκαν και στον κόσμο του μπέιζμπολ.

Ο Κένεσο Μάουντεν Λάντις (Kenesaw Mountain Landis), που είχε διατηρήσει μια αυστηρή στάση στο ζήτημα του ρατσισμού στον αθλητισμό, θεώρησε ότι ήταν καιρός να αλλάξει η κατάσταση. Η απόφασή του να επιτρέψει την επιλογή παικτών ανεξαρτήτως χρώματος δέρματος ανοίγοντας τις πόρτες του αθλήματος σε πολλούς αθλητές που προηγουμένως αποκλείονταν λόγω του ρατσισμού, θα αποδειχθεί μεγάλη στιγμή στην ιστορία του αθλητισμού.

Ωστόσο, παρόλη τη σημασία της απόφασης το 1943, ύστερα απο 4 χρόνια έγινε πράξη, το 1947 όταν ο Τζάκι Ρόμπινσον έγινε ο πρώτος αφροαμερικανός παίκτης του Major League Baseball (MLB) της σύγχρονης εποχής που έκανε το ντεμπούτο του με τους Brooklyn Dodgers.  Αυτό ήταν μια ιστορική στιγμή, καθώς ο Ρόμπινσον έσπασε το χρωματικό φράγμα που είχε επικρατήσει στον αθλητισμό επί δεκαετίες, όταν έγινε ο πρώτος μαύρος παίκτης που έπαιζε ανοιχτά στα μεγάλα πρωταθλήματα μπέιζμπολ από τη δεκαετία του 1880. Η παρουσία του στον αθλητισμό διαμόρφωσε την εποχή και βοήθησε στο να τεθεί τέλος στον φυλετικό διαχωρισμό στο επαγγελματικό μπέιζμπολ.

Το αθλητικό του κύρος ήταν τεράστιο, και το 1962, εισήχθη στο Hall of Fame του μπέιζμπολ. Επιπλέον, το 1997, η Major League Baseball απέσυρε τον αριθμό της στολής του, το 42, σε όλες τις ομάδες του MLB, για να τιμήσει την προσφορά και τη σπουδαία κληρονομιά του.

Πέρα από τον αθλητισμό, ο Ρόμπινσον είχε επίσης σημαντική συμβολή εκτός του γηπέδου. Ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός τηλεοπτικός αναλυτής στο MLB και υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος μιας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας. Επιπλέον, συνέβαλε στην ίδρυση της Freedom National Bank, μιας χρηματοπιστωτικής επιχείρησης που υπηρέτησε την αφροαμερικανική κοινότητα του Χάρλεμ της Νέας Υόρκης.

Ο Τζάκι Ρόμπινσον τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου μετά τον θάνατό του. Η προσφορά του τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου παραμένει αξέχαστη και συνεχίζει να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Συνοψίζοντας, η απόφαση του Κένεσο Μάουντεν Λάντις το 1943 να επιτραπεί η μεταγραφή μαύρων παικτών στο μπέιζμπολ ανοίγοντας τις πόρτες σε παίκτες ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας, ήταν ένα ιστορικό γεγονός που σημάδεψε την πορεία του αθλητισμού και συνέβαλε στην εξάλειψη των διακρίσεων στον αθλητικό χώρο. Αν και η αλλαγή αυτή δεν εφαρμόστηκε άμεσα, η υπογραφή του Τζάκι Ρόμπινσον το 1947 σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής στο μπέιζμπολ και στον αθλητισμό γενικότερα.


Προτεινόμενα Άρθρα

Europa League
Στις 30 Νοεμβρίου, του 2011, ο ΠΑΟΚ έζησε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του, καθώς αντιμετώπισε την Τότεναμ στο Λονδίνο και προκρίθηκε στους "32" του Europa League.  
Σπορ
Τα αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν την 1η Δεκεμβρίου ανα τον κόσμο. 
Σπορ
Τα αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν την 1η Δεκεμβρίου ανα τον κόσμο..
Σπορ
Τα αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν την 30η Νοεμβρίου ανα τον κόσμο..
Women In Sports
H Καταρίνα Βιτ, πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και χρυσή ολυμπιονίκης, θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες στο καλλιτεχνικό πατινάζ και είχε καταγραφεί στα αρχεία της Stasi ως πληροφοριοδότη...
Basket League
Στις 2 Δεκεμβρίου 1979, ο Νίκος Γκάλης κάνει το επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Άρη. Αυτή η στιγμή σηματοδότησε την έναρξη μιας εξαιρετικής καριέρας που θα αλλάξει την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και θα...

Surfbet @ TikTok

Σχετικά Άρθρα


από: Σπορ

Match of the Day
Cincinnati
vs
Charlotte

Newsfeed