Skip to main content

Πώς τα Analytics διαμορφώνουν το μέλλον του μπάσκετ

12:42 | 06/09/2023
Αγγελική Κατσίνη
share:

Το μπάσκετ, όπως και πολλά άλλα αθλήματα σήμερα, βρίσκεται εν μέσω μιας επανάστασης των δεδομένων. Η χρήση προηγμένων αναλυτικών συστημάτων στο μπάσκετ μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες προπονούνται, καταστρώνουν στρατηγικές και παίζουν.

Σε αυτό το άρθρο, εμβαθύνουμε στον αντίκτυπο της ανάλυσης στο παιχνίδι και στο πώς διαμορφώνει το μέλλον του μπάσκετ. Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε την απαγορευμένη περιοχή ή το ζωγραφιστό.
 
Η εμφάνιση της ανάλυσης δεδομένων στο μπάσκετ: Κατά την τελευταία δεκαετία, η χρήση της ανάλυσης δεδομένων στο μπάσκετ έχει αυξηθεί δραματικά. Αυτή η αλλαγή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην έλευση νέων τεχνολογιών που μπορούν να καταγράψουν ένα ευρύ φάσμα ενεργειών στο γήπεδο, από τις κινήσεις των παικτών μέχρι τη τροχιά των σουτ. Περισσότερες ομάδες, από το επαγγελματικό επίπεδο μέχρι το κολέγιο και το λύκειο, απασχολούν πλέον επιστήμονες δεδομένων και αναλυτές για να αναλύσουν αυτά τα δεδομένα, ελπίζοντας να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους. Ο στόχος είναι να λαμβάνονται τεκμηριωμένες αποφάσεις για τα πάντα, από την ανάπτυξη των παικτών και τις στρατηγικές παιχνιδιού μέχρι την πρόληψη τραυματισμών και την κατάρτιση του ρόστερ.
 
Ο αντίκτυπος των Analytics, Πώς ακριβώς διαμορφώνουν τα analytics το μπάσκετ;
 
Αξιολόγηση παικτών: Τα Analytics χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της απόδοσης των παικτών πέρα από τα παραδοσιακά στατιστικά στοιχεία όπως οι πόντοι, τα ριμπάουντ και οι ασίστ. Μετρήσεις όπως η Βαθμολογία Αποδοτικότητας Παίκτη (PER), το Win Shares και το Real Plus-Minus προσφέρουν πιο ολοκληρωμένες πληροφορίες για τη συνολική συνεισφορά ενός παίκτη στην ομάδα.
 
Στρατηγική παιχνιδιού: Οι προπονητές χρησιμοποιούν δεδομένα για να ενημερώσουν τις στρατηγικές τους αποφάσεις, όπως η βελτιστοποίηση των σχηματισμών, ο καθορισμός των πιο αποτελεσματικών θέσεων βολής και ο εντοπισμός των αδυναμιών των αντιπάλων. Η επανάσταση στα σουτ τριών πόντων στο μπάσκετ, της οποίας ηγούνται παίκτες όπως ο Στίβεν Κάρι, μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην ανάλυση που αποκαλύπτει το μαθηματικό πλεονέκτημα των τριπόντων έναντι των σουτ από μέση απόσταση.
 
Πρόληψη τραυματισμών: Η φορητή τεχνολογία χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των κινήσεων και της εμβιομηχανικής των παικτών, βοηθώντας τις ομάδες να εντοπίζουν τους κινδύνους τραυματισμών και να διαχειρίζονται την κόπωση των παικτών.
 
Ανάπτυξη παικτών: Οι ομάδες χρησιμοποιούν τα αναλυτικά στοιχεία για να προσαρμόσουν τα προγράμματα προπόνησης, εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τομείς βελτίωσης για κάθε παίκτη.
 
Το μέλλον του μπάσκετ και των αναλυτικών στοιχείων: Η χρήση των αναλυτικών στοιχείων στο μπάσκετ πρόκειται να αυξηθεί. Τα πιο λεπτομερή δεδομένα, οι αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο, η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχουν ακόμη βαθύτερες πληροφορίες για το παιχνίδι. Μπορούμε να περιμένουμε πιο εξατομικευμένες προπονήσεις, εξελιγμένες στρατηγικές παιχνιδιού, βελτιωμένη διαχείριση της υγείας των παικτών και ίσως ακόμη και νέα στυλ παιχνιδιού. Αν και η ανάλυση δεδομένων δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σημασία της ανθρώπινης διαίσθησης και εμπειρίας στο μπάσκετ, ωστόσο προσφέρει ένα ολοένα και πιο πολύτιμο εργαλείο για τις ομάδες που θέλουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα. Όπως λέει και η παροιμία, "οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα" και στο μέλλον του μπάσκετ, αναμφίβολα θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο.
 
Εν κατακλείδι, η διασταύρωση του μπάσκετ και της ανάλυσης υπόσχεται συναρπαστικές εξελίξεις για παίκτες, ομάδες και φιλάθλους. Κατανοώντας και αγκαλιάζοντας αυτή την τάση, μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο την εξελισσόμενη ομορφιά του αθλήματος.

Προτεινόμενα Άρθρα

Saudi Pro League

Ποιά αστέρια μπορεί να μετακομίσουν στην Σ. Αραβία?

Μπορεί η ευρωπαϊκή μεταγραφική περίοδος να έκλεισε την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2023, αλλά οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Σαουδικής Αραβίας έχουν περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.
Betting School

Ο ρόλος της διαχείρισης κινδύνων στις στοιχηματικές εταιρείες

Η διαχείριση κινδύνων είναι μια κρίσιμη πτυχή κάθε επιχείρησης, και οι εταιρείες στοιχημάτων δεν αποτελούν εξαίρεση.
Fitness

Τα δραστήρια παιδιά είναι πιο ανθεκτικά

Η σχολική χρονιά ξεκινά σε λίγες ημέρες και σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, τα παιδιά αντιμετωπίζουν καλύτερα το άγχος αν ασκούνται σε καθημερινή βάση.
Gaming

Πρώην στέλεχος της PlayStation μιλάει για την αγορά του Gaming

Ο Shawn Layden, πρώην στέλεχος της PlayStation, χαρακτήρισε τις εταιρείες τεχνολογίας
Μπάσκετ

Η FIBA θα χρησιμοποιήσει ειδική έκδοση της Molten στον τελικό

Η Molten, ο παγκόσμιος συνεργάτης της FIBA για τα τελευταια 40 και πλέον χρόνια, παρουσίασε την επίσημη μπάλα για τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA 2023 στη Μανίλα στις 10 Σεπτεμβρίου.
Διεθνή

Φήμες Λένε.... 05/09

Ανάμεσα στην Φήμη και την Υστεροφημία, εμείς επιλέγουμε τη Φήμη!

Surfbet @ TikTok

Σχετικά Άρθρα


από: Μπάσκετ

Match of the Day
Beşiktaş
vs
Ankaragücü

Newsfeed