6/12/1995: Όταν ο Ρόι Τάρπλει αποκλείστηκε δια βίου από το ΝΒΑ για χρήση ναρκωτικών ουσιών
Το 1995, η καριέρα του Ρόι Τάρπλει στο ΝΒΑ έφτασε σε ένα αδιανόητο τέλος. Αυτό το περιστατικό σημάδεψε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα που είχε όλα τα στοιχεία για να κατακτήσει τις κορυφές του αθλήματος.
Ο Ρόι Τάρπλει γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1964 στη Νέα Υόρκη και αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα του NCAA από το 1982 έως το 1986 φορώντας τη φανέλα του Μίσιγκαν. Μάλιστα, το 1985 αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της “Big Ten”. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια και το ΝΒΑ ανακάλυψε το ταλέντο του. Το 1986, οι Ντάλας Μάβερικς τον επέλεξαν στον πρώτο γύρο του NBA ντραφτ.
Εξέχων μέλος του καταραμένου ντραφτ του 1986, το οποίο ξεκίνησε με το θάνατο του Λεν Μπάιας και συνεχίστηκε με τη δική του καταστροφή. Στην αρχή της καριέρας του, ο Τάρπλει απέδειξε ότι ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες. Με την ομάδα των Mάβερικς, ανέδειξε τις ικανότητές του στη σεζόν 1987-1988 όπου με 17,3 πόντους και 13,1 ριμπάουντ ψηφίστηκε ως ο καλύτερος έκτος παίκτης για την σεζόν 1987-88 και το Ντάλας εμφανίστηκε ως η επόμενη μεγάλη δύναμη στην Δύση παίζοντας τελικούς με τους Λέικερς.
Ωστόσο, παρά την ταλαντούχα καριέρα του, ο Ρόι Τάρπλει αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με τον αλκοολισμό και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Αυτές οι προβληματικές συνήθειες είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί από το ΝΒΑ για διάφορα χρονικά διαστήματα, καθώς η έλλειψη πειθαρχίας και η επανάληψη των εθισμών του, τον οδήγησαν σε συνεχείς αποκλεισμούς και αναστολές.
Novibet και Surfbet δημιούργησαν προσφορά χωρίς κατάθεση μόνο για λίγες μέρες!
Ο ίδιος είχε πει: "Νόμιζα πως τα ναρκωτικά ήταν μέρος της διασημότητας, αλλά έκανα λάθος. Τότε στο Ντάλας τα πάρτι ήταν κομμάτι του να είσαι στους Μάβερικς. Εγώ δεν σταμάτησα σε αυτά, έβαλα και τα ναρκωτικά στο παιχνίδι. Η πρώτη μου αποβολή από το ΝΒΑ ήταν δικαιολογημένη".
Η συνεχής πάλη με τα ναρκωτικά
Ο Ρόι Τάρπλει συνέχισε να παλεύει με τον εθισμό του στα ναρκωτικά, ακόμα και μετά την αποκατάστασή του στο ΝΒΑ. Παρά τις προσπάθειες για αποτοξίνωση και αποκατάσταση, το πρόβλημα παρέμενε ανεπίλυτο και οδήγησε στην απόφαση της συντελεστικής επιτροπής του ΝΒΑ να τον αποκλείσει από τον αθλητικό χώρο δια βίου. Επόμενος σταθμός στη καριέρα του η Ελλάδα.
Ο Ρόι Τάρπλει στην Ελλάδα
Η σχέση του με την Ελλάδα ήταν σύντομη αλλά σημαντική για τους οπαδούς του μπάσκετ στη χώρα μας. Μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και τον Άρη το καλοκαίρι του 1992, τη χρονιά που έφυγε από τον Άρη ο Νίκος Γκάλης και στο τέλος της σεζόν το 1993 είχε κατορθώσει να κατακτήσει το Κύπελλο Ευρώπης στο Τορίνο απέναντι στην Εφές Πίλσεν σε έναν δραματικό τελικό που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ. Στο ελλήνικό πρωτάθλημα αναδείχθηκε πρώτος ριμπάουντερ με 17,2 μ.ο. και πρώτος στα κλεψίματα με 2,2 μ.ο.
Τη σεζόν 1993-1994, ο Ολυμπιακός τον απέκτησε, με στόχο την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Ο Τάρπλεϊ, παρά την κακή εξωγηπεδική ζωή του, ήταν ένας από τους αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές της δυναμικής πορείας του Ολυμπιακού έως τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο φάιναλ-φορ του Τελ Αβίβ, αλλά και ένας από τους υπεύθυνους της απρόσμενης ήττας και της απώλειας του βαρύτιμου τροπαίου από την ισπανική Ζουβεντούτ Μπαδαλόνα με 59-57. Με τον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη, κέρδισε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας.
Επιστροφή στο ΝΒΑ, μια επανένωση που έμελλε να αποτύχει
Την επόμενη σεζόν, το ΝΒΑ του έδωσε ξανά την ευκαιρία να συνεχίσει την αναγέννησή του, όμως ο Ρόι Τάρπλεϊ ξαναποκλείστηκε την ίδια χρονιά και πάλι λόγω χρήσης ναρκωτικών.
Οι διαλυμένοι Μάβερικς του έδωσαν 26 εκατομμύρια δολάρια για να τον επαναφέρουν και το ΝΒΑ είπε "ναι". "Ήθελαν να με λυγίσουν. Αυτός ήταν ο σκοπός τους. Δεν ήταν επανένταξη ή συγχώρεση, αλλά ένα πλάνο για να με τελειώσουν οριστικά. Εγώ πήγα για να καθαρίσω το όνομά μου και κατάλαβα πως ο σκοπός του προπονητή Ντικ Μότα και του ΝΒΑ ήταν να μην μου δώσουν την παραμικρή ευκαιρία. Με αστείες δικαιολογίες έπεισαν τους Μάβερικς πως είμαι προβληματικός πάντα. Δεν είχαν το δικαίωμα να κάνουν όσα έκαναν με παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών μου και ποτέ δεν αποδείχθηκε πως είχα πρόβλημα πάλι με αλκοόλ ή ναρκωτικά. Ακόμα και ο πρόεδρος κάποια στιγμή κάπνισε μαριχουάνα", δήλωσε το 1999 ως παίκτης της Ουράλ ο Ρόι Τάρπλεϊ.
Τη σεζόν 1995-1996 επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί με τον Ηρακλή, με τον οποίο έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας το 1996.
Ο Ρόι Τάρπλεϊ πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 2015 σε ηλικία 50 ετών, με πρόβλημα στο συκώτι. Έστω και αν δεν εκμεταλεύτηκε ποτέ τις δυνατότητές του και παρά τις επιτυχίες του στον αθλητισμό, τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ τον οδήγησαν σε μια πορεία που συγκλόνισε τον αθλητικό κόσμο, αντιπροσωπεύοντας τον αγώνα που δίνουν πολλοί αθλητές με τους εθισμούς και τις προκλήσεις της ζωής.