Skip to main content

Σπανούλης: "Η Εθνική Ομάδα είναι τιμή. Όταν σε καλεί, πρέπει να είσαι εκεί"

share:

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών και χθές (3/10) στα γραφεία της ΕΟΚ, στην αίθουσα ΔΣ, έγινε και η επίσημη παρουσίασή του, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, τον υπεύθυνο Εθνικών Ομάδων, Δήμο Ντικούδη και τον GM της Εθνικής Ανδρών, Νίκο Ζήση.

Ο Βασίλης Σπανούλης στις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής της Εθνικής Ανδρών δήλωσε: "Για μένα είναι ονειρική στιγμή, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Όταν σε καλεί η πατρίδα σου πρέπει να ανταποκριθείς και να δώσεις όλο σου το είναι. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προκατόχους μου, με τελευταίο τον Δημήτρη Ιτούδη. Σε όσους μόχθησαν για να πετύχει νίκες η Εθνική ομάδα. Όσοι είναι εδώ και όσοι δεν είναι, είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές τα Εθνικής ομάδας. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, τον Δήμο και τον Νίκο που με εμπιστεύτηκαν. Βλέπω τον Μήτσο, τον Τσάρο, τον Σόφο… έχουμε ζήσει μαγικές στιγμές μαζί, μέσα κι έξω από τα γήπεδα. Στιγμές που διηγούμαστε πλέον στα παιδιά μας, αλλά και άλλες που μας έκαναν να δεθούμε πιο πολύ και να έχουμε τη σχέση που έχουμε τώρα. Λείπουν 4-5 για να συμπληρώσουμε δωδεκάδα.

Η λέξη τιμή είναι λίγη για να περιγράψω αυτά που νιώθω. Η Εθνική ομάδα δεν είναι σύλλογος. Είναι η επίσημη αγαπημένη, που ενέπνεε κόσμο και αυτός είναι ο στόχος μας με τη διοίκηση και όλο το σταφ. Να ξανακάνουμε την ομάδα να νιώσει τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Πάνω από όλα είναι περηφάνια, είναι ανατριχίλα και είναι τιμή. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να περνάμε στις επόμενες γενιές. Η κληρονομιά μας πρέπει να είναι πως πρέπει να είμαστε μαχητές, γενναίοι και να παλεύουμε για τα όνειρά μας. Ο Έλληνας είναι μαχητής, είναι γενναίους, έχει να τα βάζει με δυνατούς και να κερδίζει. Θέλουμε να κάνουμε ένα σύνολο που θα παλεύει ο ένας για τον άλλο και όχι για τον εαυτό του. Όλοι μας κάναμε πολλές φορές κάτι παραπάνω, για μας, για την ομάδα, για την πατρίδα και αυτούς που παίζουν μπάσκετ. Είναι χρέος μας αυτή την κληρονομιά να την περάσουμε και στους επόμενους. Είναι χρέος μας να φέρουμε τους επόμενους παίκτες στην Εθνική ομάδα. Μια επιτυχία, μια ενότητα και ένα οικογενειακό κλίμα είναι το πιο σημαντικό για να παίξει κάποιος μπάσκετ και να του δημιουργήσουμε πρότυπα. Δεσμεύομαι πως θα κάνω ό,τι μπορώ για να είναι αυτή η ομάδα μια ΟΜΑΔΑ, από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία".

Για το πώς θα διαχειριστεί τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: "Έχω μιλήσει με τον Γιάννη, αγαπά παθολογικά την Εθνική ομάδα. Θέλει να τη βοηθήσει πάρα πολύ το καλοκαίρι. Είχε έναν τραυματισμό, αναρρώνει τώρα και τον περιμένει μια μεγάλη σεζόν. Είναι ένας παγκόσμιος σούπερ σταρ, αλλά ένας ταπεινός σούπερ σταρ. Θέλει να συνεισφέρει τα μέγιστα στην Εθνική Ομάδα".

Για το αν το πάθος που βγάζει στα λόγια του προέρχεται από το γεγονός ότι η Εθνική ομάδα δεν είχε μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 14 χρόνια: "Αν δεν είχαμε κίνητρο, δεν θα κάναμε τίποτα, όμως δεν χρειάζεσαι κίνητρο για να είσαι στην Εθνική. Ίσως με βλέπετε με τέτοιο πάθος, γιατί ήμουν παίκτης της ομάδας. Μου βγαίνει αυθόρμητα αυτό το πάθος. Δεν μιλάμε για σύλλογο, αλλά για την πατρίδα μας και τα ιδανικά μας. Όχι μόνο να τραγουδάμε τον εθνικό ύμνο, αλλά να τον νιώθουμε. Μόνο έτσι θα βγάλουμε κι αυτά που πρέπει στο γήπεδο. Για μένα δεν γίνεται να λέμε για αποτυχίες ή ξηρασία. Όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Χρειάζεται και τύχη, που εμείς όταν παίζαμε την είχαμε. Την είχε και η Γερμανία που παρά ένα σουτ θα έμενε έξω από τα ημιτελικά. Πρέπει να μεταφέρουμε τη θετική μας ενέργεια και όχι να λέμε ‘αποτύχαμε, χάσαμε’. Να είναι αυτά τα 14 χρόνια ένα μάθημα για τη συνέχεια".

"Τιμή και περηφάνεια και δέσμευση. Δεν ήμουν καλός στο άλμα, αλλά είχα πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου, αυτό θα κάνω και τώρα".

Για το αν τον ανησυχεί η ενδεχόμενη φθορά: "Για μένα η λέξη φθορά και πίεση δεν υπάρχει στην ζωή μου. Πίεση έχει μία οικογένεια που δεν έχει να φάει, πίεση έχουν οι άνθρωποι με αυτά που έπαθαν στη Θεσσαλία…. Αυτή είναι η πραγματική πίεση. Δεν σκέφτομαι καμία φθορά, το μόνο που σκέφτομαι είναι να κάνω το καλύτερο δυνατό. Εμείς οι προπονητές πρέπει να βάλουμε την πειθαρχία και τους ρόλους. Τα φώτα πρέπει να είναι στους παίκτες, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και μία γροθιά για να πετύχει το μπάσκετ.

Για το αν τον ανησυχεί αυτό που λέγεται ότι δεν υπάρχει πολύ 'υλικό': "Αυτό που πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα είναι η γκρίνια. Γκρίνια σημαίνει ανασφάλεια, ότι δεν έχω την όρεξη να δουλέψω με ένα παιδί, ότι δεν θέλω να δουλέψω στο γήπεδο παραπάνω ώρες… Εγώ είμαι χαρούμενος που κάνω αυτό που αγαπώ, είμαι ευλογημένος.

Πάντα υπάρχει λύση για όλα, όταν θέλεις και υπάρχει όρεξη. Παλιά έλεγαν ‘δεν μπορεί να πετύχει η Εθνική ομάδα, δεν έχει σουτέρ και για μια τετραετία βρέθηκε η χρυσή μαγιά. Βάλαμε όμως το εγώ κάτω από την ομάδα. Πρέπει να φτιάξουμε πρώτα την ομάδα και μετά να πάμε στα υπόλοιπα".

Για το αν η Εθνική Ομάδα θα παίζει σε υψηλό σκορ: "Θα πάμε στην κατεύθυνση που πρέπει να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Θυμάμαι την Αμερική δεν θυμάμαι αν ξαναβάλαμε τόσους πόντους. Το πόσο θα πάει ένα παιχνίδι δεν μπορείς να το ορίσεις εσύ, θα το ορίσει ο ρυθμός".

Δεν ξέρω πότε θα τελειώσουν τα πρωταθλήματα. Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι προπονητής στην Εθνική Ομάδα και τελείως διαφορετικό να είσαι στον σύλλογο. Όταν πηγαίναμε στις Εθνικές Ομάδες νιώθαμε ανυπομονησία αγάπη. Αυτό θέλουμε να ξαναφέρουμε στην Εθνική Ομάδα. Η Εθνική Ομάδα δεν είναι σύλλογος. Πρέπει να βάλεις το εγώ σου κάτω από οτιδήποτε άλλο. Εμείς θα φτιάξουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα.

Πρέπει να ακολουθήσουμε μία γραμμή, ένα στιλ μπάσκετ. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι σε όλο το δέντρο της Εθνικής Ομάδας. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του Κώστα, του Δημήτρη, του Σόφο, της Εβίνας. Πρέπει να βοηθήσουμε και το γυναικείο μπάσκετ".

Ο Σπανούλης έκλεισε λέγοντας: "Η Εθνική Ομάδα είναι τιμή. Όταν σε καλεί, αν δεν έχεις σοβαρό πρόβλημα υγείας, πρέπει να είσαι εκεί".


Προτεινόμενα Άρθρα

Στίβος
«Προθέρμανση» για τον 40ο Μαραθώνιο της Αθήνας (11-12/11) με τη συνέντευξη Τύπου έκαναν οι διοργανωτές και μάλιστα στο εμβληματικό Μουσείο της Ακρόπολης. Για το κορυφαίο αθλητικό και κοινωνικό γεγονός της πόλης, αλλ...
Εθνική Ελλάδος
Η ΕΟΚ ανακοίνωσε και επίσημα τον Βασίλη Σπανούλη στο ρόλο του προπονητή της Εθνικής ανδρών για τα επόμενα δύο χρόνια.
Gossip
Μία από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες που πέρασαν ποτέ από ριάλιτι, ακόμα και από αυτά της μόδας, η Χριστίνα Ορφανίδου έγινε γνωστή στο πανελλήνιο από την πρώτη κιόλας στιγμή που πέρασε την πόρτα του Big Brother.
Basket League
Ο Ολυμπιακός πέτυχε μια εντυπωσιακή νίκη με 75-51 επί του Παναθηναϊκού και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της σεζόν, το Σούπερ Καπ. Στη συνέχεια, ο αρχηγός της ομάδας, Κώστας Παπανικολάου, συμμετείχε σε μια συνέντευξη στην...
NBA
Ο MVP της Ευρωλίγκας Σάσα Βεζένκοφ έχει ήδη κάνει μεγάλη εντύπωση στους συμπαίκτες του στους Σακραμέντο Κινγκς.
NBA
Ο δύο φορές MVP, Γιάννης Αντετοκούνμπο, επέλεξε να μην επεκτείνει το συμβόλαιό του με τους Μιλγουόκι Μπακς για φέτος.

Surfbet @ TikTok

Σχετικά Άρθρα


από: Εθνική Ελλάδος

Match of the Day
Cincinnati
vs
Charlotte

Newsfeed