Skip to main content

Τι είναι το κριτήριο Kelly;

16:02 | 14/11/2023
Pixel Player
share:

Στον κόσμο του στοιχήματος και των επενδύσεων, ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα είναι το πόσο πρέπει να στοιχηματίσετε ή να επενδύσετε. Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι το Κριτήριο Kelly, μία μαθηματική εξίσωση που αναπτύχθηκε από τον John L. Kelly το 1956.

Το Κριτήριο Kelly δημιουργήθηκε αρχικά για να βοηθήσει την AT&T με τα προβλήματα θορύβου του υπεραστικού τηλεφωνικού σήματος, αλλά βρήκε σημαντική θέση στον κόσμο των τυχερών παιχνιδιών και των χρηματοοικονομικών. Πρόκειται για μια στρατηγική που προσφέρει μια υπολογισμένη μέθοδο για τον προσδιορισμό του βέλτιστου μεγέθους μιας σειράς στοιχημάτων.

Προσφορά* χωρίς κατάθεση μόνο για λίγες μέρες στη Novibet! 

Κατανόηση του κριτηρίου Kelly

Στον πυρήνα του, το Κριτήριο Kelly αφορά τη μεγιστοποίηση του αναμενόμενου λογαρίθμου του πλούτου, το οποίο ισοδυναμεί με τη μεγιστοποίηση του αναμενόμενου γεωμετρικού ρυθμού ανάπτυξης των στοιχημάτων. Ο μαθηματικός τύπος είναι ο εξής:

Ποσοστό Kelly = (bp - q)/b        όπου:

 • b είναι η απόδοση που λαμβάνεται στο στοίχημα (όχι η συνολική πληρωμή).
 • p είναι η πιθανότητα νίκης
 • q είναι η πιθανότητα ήττας, η οποία είναι 1 - p

Αυτός ο τύπος σας δίνει το ποσοστό του bankroll σας που πρέπει να ποντάρετε για να μεγιστοποιήσετε τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή σας.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα του κριτηρίου Kelly σε δράση!

Παράδειγμα 1: Ένα απλό στοίχημα

Φανταστείτε ότι έχετε 60% πιθανότητα να κερδίσετε ένα στοίχημα που διπλασιάζει τα χρήματά σας.

 • Αποδόσεις b: 2 (καθώς η πληρωμή είναι διπλή)
 • Πιθανότητα νίκης p: 0.60
 • Πιθανότητα απώλειας q: 0.40

Εφαρμογή του κριτηρίου Kelly:

Ποσοστό Kelly = (2 * 0.60) - 0.40)/2 = 0.40

Έτσι, θα πρέπει να ποντάρετε το 40% του bankroll σας.

Παράδειγμα 2: Πολλαπλά αποτελέσματα

Ας θεωρήσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με τρία πιθανά αποτελέσματα: νίκη, ισοπαλία ή ήττα. Για λόγους απλότητας, ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα bankroll 1000 μονάδων. Το σενάριο είναι το ακόλουθο:

 • Αγώνας: Ομάδα Α εναντίον ομάδας Β
 • Αποτελέσματα: Νίκη (1), Ισοπαλία (Χ), Απώλεια (2)
 • Το bankroll σας: 1000 μονάδες
 • Αποδόσεις και πιθανότητες:
  • Νίκη (Η ομάδα Α κερδίζει):
   • Προσφερόμενες αποδόσεις: 2.00
   • Η εκτιμώμενη πιθανότητα σας: 50%
  • Ισοπαλία:
   • Προσφερόμενες αποδόσεις: 3.00
   • Η εκτιμώμενη πιθανότητα σας: 20%
  • Ήττα (Η ομάδα Β κερδίζει):
   • Αποδόσεις που προσφέρονται: 4.00
   • Η εκτιμώμενη πιθανότητα σας: 30%

Υπολογισμός του κριτηρίου Kelly για κάθε αποτέλεσμα:

Σούπερ προσφορά με δώρο χωρίς κατάθεση από τη Fonbet με promo code XMAS25.

 • Νίκη:
  Edge = (Πιθανότητα × Αποδόσεις) - 1
  Edge = (0,50 × 2,00) - 1 = 0
  Κλάσμα Kelly = Edge / (Odds - 1) = 0 / (2,00 - 1) = 0
  Στοίχημα = Bankroll × κλάσμα Kelly = 1000 × 0 = 0
 • Ισοπαλία:
  Edge = (0,20 × 3,00) - 1 = -0,40
  Κλάσμα Kelly = -0,40 / (3,00 - 1) = -0,20
  Στοίχημα = 1000 × -0,20 = Αρνητική αξία (δεν συνιστάται ποντάρισμα)
 • Απώλεια:
  Edge = (0,30 × 4,00) - 1 = 0,20
  Κλάσμα Kelly = 0,20 / (4,00 - 1) = 0,067
  Στοίχημα = 1000 × 0,067 = 67

Απόφαση με βάση το κριτήριο Kelly:

 • Άσος: Κανένα στοίχημα (το πλεονέκτημα είναι μηδέν)
 • Ισοπαλία: Κανένα στοίχημα (αρνητικό πλεονέκτημα)
 • Διπλό (Η ομάδα Β κερδίζει): Στοίχημα 67

Πλεονεκτήματα της χρήσης του κριτηρίου Kelly

Βελτιστοποιημένη ανάπτυξη

Το κύριο πλεονέκτημα του κριτηρίου Kelly είναι η μεγιστοποίηση του ρυθμού αύξησης του κεφαλαίου. Βρίσκει μια ισορροπία μεταξύ κινδύνου και ανταμοιβής, διασφαλίζοντας ότι τα στοιχήματα ή οι επενδύσεις είναι ανάλογες με το αντιληπτό πλεονέκτημα.

Διαχείριση κινδύνου

Βασίζοντας τα μεγέθη των στοιχημάτων σε ένα ποσοστό του bankroll, το Κριτήριο Kelly περιλαμβάνει εγγενώς μια στρατηγική διαχείρισης κινδύνου. Μειώνει τον κίνδυνο καταστροφής (απώλεια ολόκληρου του bankroll) σε σύγκριση με πιο επιθετικές στρατηγικές στοιχηματισμού.

Δυναμικές προσαρμογές

Καθώς αλλάζει το bankroll σας, αλλάζει και το μέγεθος του στοιχήματός σας. Αυτή η δυναμική προσαρμογή βοηθά στην προστασία των κερδών και στον μετριασμό των απωλειών με την πάροδο του χρόνου.

Περιορισμοί και εκτιμήσεις

 • Εκτίμηση πιθανοτήτων: Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κριτηρίου Kelly είναι η ακριβής εκτίμηση των πιθανοτήτων ενός αποτελέσματος. Η υπερεκτίμηση του πλεονεκτήματός σας μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικά στοιχήματα και αυξημένο κίνδυνο σημαντικών απωλειών.
 • Μεταβλητότητα: Το κριτήριο Kelly μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα. Τα σκαμπανεβάσματα του bankroll σας μπορεί να είναι πιο έντονα, ειδικά σε σενάρια με υψηλότερες αποδόσεις.

Πρακτική εφαρμογή

Στα σενάρια του πραγματικού κόσμου, ιδίως στις χρηματιστηριακές επενδύσεις και στο στοιχηματισμό, οι ακριβείς πιθανότητες είναι συχνά άγνωστες, καθιστώντας την εφαρμογή του κριτηρίου Kelly περισσότερο θεωρητική άσκηση.

Κλασματικό Kelly

Για να μετριάσουν ορισμένους από τους κινδύνους και τη μεταβλητότητα, πολλοί παίκτες και επενδυτές στοιχημάτων χρησιμοποιούν μια κλασματική στρατηγική Kelly. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει το ποντάρισμα ενός κλάσματος (όπως το μισό ή το ένα τέταρτο) του προτεινόμενου από τον Kelly ποσού, μειώνοντας τον κίνδυνο και τη μεταβλητότητα, ενώ παράλληλα αξιοποιεί τα οφέλη του Κριτηρίου Kelly.

Το Κριτήριο Kelly είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους παίκτες στοιχημάτων και τους επενδυτές που στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξής τους. Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του επιθετικού στοιχηματισμού για ανάπτυξη και του συντηρητικού στοιχηματισμού για προστασία. Η κατανόηση και η εφαρμογή του Κριτηρίου Kelly απαιτεί όχι μόνο μαθηματική οξυδέρκεια αλλά και βαθιά κατανόηση της αγοράς ή του παιχνιδιού στο οποίο εμπλέκεται κανείς. Χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο με σύνεση και κατανοώντας τους περιορισμούς του, μπορεί κανείς να λαμβάνει τεκμηριωμένες και στρατηγικές αποφάσεις σε στοιχηματικά και επενδυτικά σενάρια.

Το Κριτήριο Kelly δεν είναι ένας εγγυημένος δρόμος προς τον πλούτο, αλλά μια προσεκτική προσέγγιση για τη διαχείριση και την αύξηση του bankroll ή του επενδυτικού χαρτοφυλακίου σας. Είτε είστε σοβαρός παίκτης του στοιχήματος, είτε περιστασιακός παίκτης, είτε επενδυτής, η κατανόηση και η εφαρμογή των αρχών του Κριτηρίου Kelly μπορεί να αποτελέσει ανεκτίμητο μέρος της στρατηγικής σας.


Προτεινόμενα Άρθρα

Betting School

Προηγμένες τεχνικές για σοβαρούς παίκτες στοιχήματος

Στη δυναμική και απρόβλεπτη αρένα του ποδοσφαιρικού στοιχήματος, η ανάδειξη από έναν περιστασιακό χομπίστα σε έναν σοβαρό, στρατηγικό παίχτη απαιτεί κάτι περισσότερο από απλό πάθος για το άθλημα. Απαιτεί βαθιά κατανόη...
Betting School

Αναλυτικά Προγνωστικά: Στοιχήματα με Μεθοδικότητα

Ο στοιχηματισμός, ειδικά στον κόσμο του αθλητισμού, δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι τύχης. Είναι μια τέχνη που απαιτεί μελέτη, ανάλυση και μεθοδική προσέγγιση.
Betting School

Η ΑΒ του Στοιχήματος: Οδηγίες για Αρχάριους

Το στοιχηματισμός μπορεί να φανεί σαν ένα περίπλοκο πεδίο για έναν αρχάριο, αλλά με τη σωστή κατεύθυνση, μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μια ευχάριστη και συναρπαστική δραστηριότητα.
Betting School

Στοιχηματικές Στρατηγικές Ημέρας: Από το Σίγουρο Φαβορί έως την Έκπληξη

Το στοίχημα είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει πάθος, στρατηγική και την πρόκληση της πρόβλεψης. 
Betting School

Cash Out: Στοιχηματικές εταιρείες και παίκτες

Για τους begginers του στοιχήματος αλλά και για τους πιο έμπειρους "Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως” - Repetitio est mater studiorum - μιλάμε και λατινικά εδώ, πάμε να δούμε το cash out.
Betting School

Μπάσκετ: Αποκωδικοποιώντας τα στατιστικά

Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα πλούσιο σε δεδομένα. Κάθε ντρίμπλα, πάσα, σουτ, μπλοκ και ριμπάουντ δημιουργεί έναν όγκο δεδομένων που μπορεί να δώσει πληροφορίες για την πιθανή έκβαση ενός παιχνιδιού.

Surfbet @ TikTok

Σχετικά Άρθρα


από: Betting School

Match of the Day
DC United
vs
Chicago Fire

Newsfeed