Skip to main content

18/12/1971: Η ιστορική Γενική Συνέλευση του Ολυμπιακού

15:10 | 18/12/2023
Αγγελική Κατσίνη
share:

Το Δεκέμβρη του 1971 ο αθλητικός σύλλογος του Ολυμπιακού βίωσε μια επαναστατική μεταμόρφωση με τη διεξαγωγή της ιστορικής Γενικής Συνέλευσης, που σήμανε μια νέα αρχή.

Αυτό το σημείο αναφοράς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του συλλόγου, καθώς άνοιξε νέους ορίζοντες και δημιούργησε τις βάσεις για τον μεγάλο αθλητικό θρίαμβο που θα ακολουθούσε και τη μεταμόρφωση που σημάδεψε τον Ολυμπιακό και τον αθλητικό χώρο της Ελλάδας.

Σούπερ προσφορά με δώρο χωρίς κατάθεση από τη Fonbet με promo code XMAS25.

Η 18η Δεκεμβρίου του 1971 αποτέλεσε μια σημαντική περίοδο για τον αθλητικό σύλλογο του Ολυμπιακού. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Ολυμπιακός είχε μια ιδιαίτερη δομή λειτουργίας που συχνά δημιουργούνταν αντιφάσεις και προκλήσεις. 

Στις 25 Ιανουαρίου 1971 διορίζεται από το χουντικό ΓΓΑ Ασλανίδη νέα διοίκηση στον Ολυμπιακό. Ο Γουλανδρής ήταν τακτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος στον Θρύλο από το 1964, λόγω των πολλών χρημάτων που χάριζε στην ομάδα από το 1958 (που είχε γίνει πάρεδρο μέλος στον Ολυμπιακό), όμως η θέση του επιτίμου δεν ήταν ουσιαστική στη διοίκηση ενός Συλλόγου. Από το Δεκέμβριο του 1970 αποφάσισε να ενεργοποιηθεί και να αποκτήσει καίριο ρόλο στον Ολυμπιακό, βλέποντάς τον να παραπαίει και να υποφέρει από τη χούντα. Σε πρώτη φάση λοιπόν ανέλαβε γενικός αρχηγός και αντιπρόεδρος κάτω από τον στρατηγό Βαρδάνη. Δεν ήθελε όμως να μείνει εκεί. Ήθελε να πάρει τα ηνία, αλλά με το δικό του τρόπο. 

Μέχρι το 1971, γίνονταν συχνά εκλογές στον Ολυμπιακό. Σύμφωνα με την παράδοση, ο σύλλογος διαχειριζόταν από μια περιορισμένη ομάδα μελών, γνωστή ως οι "100 Αθάνατοι." Αυτοί οι 100 ανθρώποι κρατούσαν την εξουσία και αποφάσιζαν για τα πάντα στον σύλλογο, από τις χρηματοοικονομικές αποφάσεις μέχρι την αθλητική πολιτική.  Ισόβια μέλη, που γράφονταν μία φορά και μέχρι να πεθάνουν, έκαναν κουμάντο στον Ολυμπιακό. Το καταστατικό του Ολυμπιακού όριζε πως έπρεπε να γραφτείς πρώτα ως πάρεδρο μέλος και ''αν αποδείκνυες τα Ολυμπιακά σου φρονήματα'', αν έπειθες δηλαδή τους Ανδριανόπουλους και όλους τους υπολοίπους ''σοφούς αθανάτους'', γινόσουν τακτικό μέλος. 

Για παράδειγμα ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης γράφτηκε πάρεδρο μέλος το 1963 στον Ολυμπιακό και από το 1964 μπήκε αρχηγός (έφορος λεγόταν τότε) στα τμήματα υγρού στίβου της ομάδας. Για 3 χρόνια ουσιαστικά ήταν υπεύθυνος για κολύμβηση-πόλο στον Θρύλο, αλλά τακτικό μέλος δεν ήταν. Έγινε τακτικό μέλος το 1967.

Ωστόσο, αυτή η δομή είχε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούσε πλέον να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες ανάγκες του συλλόγου και στις φιλοδοξίες του. Ο αθλητικός χώρος αλλάζει και εξελίσσεται, και ο Ολυμπιακός ήθελε να παραμείνει στο προσκήνιο. Αυτή η αλλαγή απαιτούσε μια ισχυρή κίνηση προς την κατεύθυνση της ανανέωσης και της δημοκρατίας.

Novibet και Surfbet δημιούργησαν προσφορά χωρίς κατάθεση μόνο για λίγες μέρες!

Αφού μεσολάβησε το καλοκαίρι του 1971, που ο Γουλανδρής ξόδεψε εκατομμύρια για μεταγραφές στον Θρύλο, φέρνοντας μεταξύ άλλων το θρυλικό δίδυμο Υβ-Ρομαίν, το Σεπτέμβριο ο Βαρδάνης παραιτήθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνει πρόεδρος ο "κυρ-Νίκος".

Ο Νίκος Γουλανδρής, αντιμετωπίζοντας το σημαντικό έργο της ανανέωσης του Ολυμπιακού, δεν επιθυμούσε να αναλάβει αυτομάτως τη θέση του προέδρου. Αντίθετα, προτίμησε να υποβληθεί σε εκλογές μέσω Γενικής Συνέλευσης των μελών του συλλόγου. Ο βασικός όρος που θέσπισε ήταν η ανοικτή εγγραφή νέων μελών. Ήθελε να δώσει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε επιθυμούσε να γίνει μέλος του Ολυμπιακού, να ψηφίσει για τη σύνθεση της διοίκησης και, πάνω από όλα, να συμβάλει οικονομικά.

Αυτό το αίτημα δεν αφορούσε απλώς τυπικά θέματα ή προσωπική επιθυμία, ήταν μια ουσιαστική αλλαγή που επιδίωκε. Ο Γουλανδρής προσπάθησε να πείσει όχι μόνο τους υποστηρικτές της χούντας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά και τα παλαιά μέλη του Ολυμπιακού, ώστε να υποστηρίξουν την ιδέα της εγγραφής νέων μελών. Αυτό απαιτούσε χρόνο και προσπάθειες σε διάφορες επαφές και συζητήσεις.

Ο Γουλανδρής προσέγγισε πολλούς παλαιούς παράγοντες του Ολυμπιακού για να τους πείσει να υποστηρίξουν την ιδέα της εγγραφής νέων μελών. Ωστόσο, δεν όλοι ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν. Για παράδειγμα, ο Βασίλης Ανδριανόπουλος, ένας από τους ιδρυτικούς παράγοντες του συλλόγου, επιθυμούσε να γίνει αντιπρόεδρος, δηλαδή το νούμερο 2 μετά τον Γουλανδρή. Ο Βασίλης Σιφαλάκης, επίσης ένας σημαντικός παράγοντας του Ολυμπιακού, δεν ήθελε να αναλάβει τη θέση ταμία, καθώς τη θεωρούσε υποτιμητική.

Η Γενική Συνέλευση ορίστηκε να λάβει χώρα στις 18 Δεκεμβρίου του 1971, αλλά μέχρι λίγες μέρες πριν από αυτήν, το αποτέλεσμα και οι αποφάσεις που θα ληφθούν παρέμεναν αβέβαιες. Οι εσωτερικές διαπραγματεύσεις ήταν έντονες και επηρέαζαν το παρασκήνιο της εκδήλωσης.

Η Γενική Συνέλευση του 1971 ήταν μια επίσημη απόπειρα ανανέωσης του Ολυμπιακού και ανοίγματος σε νέες ιδέες και δυνατότητες. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέλευσης, εγγράφηκαν 481 νέα μέλη, περιλαμβανομένων προσωπικοτήτων όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Μιλτιάδης Μαρινάκης. Αυτό αποτελούσε ένα σαφές μήνυμα για τον εκδημοκρατισμό του συλλόγου. Το να επιτραπεί σε νέα μέλη να συμμετάσχουν στις αποφάσεις ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Αυτή η αλλαγή στη δομή του Ολυμπιακού είχε μεγάλες επιπτώσεις στο μέλλον. Ο σύλλογος πλέον δεν θα εξαρτιόταν από τις αποφάσεις ενός πεπερασμένου αριθμού μελών, αλλά θα είχε την ευκαιρία να εκφράσει πολυφωνία και να διαμορφώσει μια πιο σύγχρονη και ευέλικτη πολιτική.

Αυτή η μεταμόρφωση στη δομή του Ολυμπιακού ανοίγει τον δρόμο για την ανάδειξη νέων ιδεών, την εκμετάλλευση νέων ευκαιριών και την επέκταση του συλλόγου σε διάφορους τομείς. Ο Ολυμπιακός αναπτύσσεται ως μια ολοκληρωμένη αθλητική και επιχειρηματική οντότητα, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στον αθλητικό χώρο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Σημαντικό μέρος αυτής της μεταμόρφωσης ήταν η ευκαιρία για νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον χώρο του αθλητισμού. Προσωπικότητες όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Μιλτιάδης Μαρινάκης είδαν τη δυναμική του Ολυμπιακού και επένδυσαν σε αυτόν, προωθώντας τον σε νέα ύψη τόσο στον αθλητικό τομέα όσο και στον τομέα των επιχειρήσεων.

Οι επόμενες δεκαετίες έδειξαν πόσο σημαντική ήταν αυτή η αλλαγή για τον Ολυμπιακό, καθώς ο σύλλογος συνέχισε να αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους αθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


Προτεινόμενα Άρθρα

Σπορ

Σαν σήμερα 18 Δεκεμβρίου, στον αθλητισμό ανά τον κόσμο

Τα αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν την 18η Δεκεμβρίου ανα τον κόσμο.
Gossip

Η ξαδέρφη του Ίκερ Κασίγιας, Αλμπα, κάνει χαμό

Η Άλμπα Κασίγιας, ξαδέρφη του Ίκερ, είναι διαγωνιζόμενη στο ριάλιτι ζευγαριών “Τemptation Island”.
Διεθνή

Πώς το στυλ παιχνιδιού διαφέρει στα διαφορετικά πρωταθλήματα

Το ποδόσφαιρο είναι πραγματικά ένα παγκόσμιο παιχνίδι.
Women In Sports

Ρεμπέκα Γουέλς: H πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα της Premier League

Η Ρεμπέκα Γουέλς θα γίνει η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα της Premier League στον αγώνα της Φούλαμ με την Μπάρνλει που θα διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου.
EuroLeague

Ιτούδης: "Κουβαλάω μαζί μου το πνεύμα της Φενέρμπαχτσε"

Ο Έλληνας τεχνικός, Δημήτρης Ιτούδης αποχαιρέτησε τη Φενέρμπαχτσε με ένα μήνυμα απο τα social media.
Στοίχημα

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με ειδικά στοιχήματα και ενισχυμένες αποδόσεις

Το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κλέβει την παράσταση στην 17η αγωνιστική της Premier League.

Surfbet @ TikTok

Σχετικά Άρθρα


από: Stoiximan Super League

Match of the Day
Atalanta
vs
Olympique Marseille

Newsfeed