Το ποδόσφαιρο στην αρχαιότητα: Από τον ελληνικό Επίσκυρο και το κινέζικο Τσου Τζου
Οι απαρχές του ποδοσφαίρου μπορούν να εντοπιστούν σε πολλούς πολιτισμούς και περιόδους, με το άθλημα να εξελίσσεται διαφορετικά σε κάθε περιοχή.
To ποδοσφαίρο έχει πλούσια ιστορία πίσω στους αιώνες. Υπάρχουν αναφορές στην αρχαία Ελλάδα απο τον 5ο και 4ο αιώνα, όπου απεικονίζεται ένας άντρας να ισορροπεί μία μπάλα με το πόδι του. Την εποχή των αρχαίων χρόνων, η λέξη ποδόσφαιρο ονομαζόταν Επίσκυρος, διότι το γήπεδο χαράσονταν με μια κεντρική λευκή γραμμή που ονομμαζόταν «σκούρος» και χώριζε τις δύο ομάδες, και μια άλλη λευκή γραμμή πίσω από κάθε ομάδα για να σηματοδοτεί τα άκρα του γηπέδου.
Άχαστη προσφορά χωρίς κατάθεση από τη Novibet
Από τον ελληνικό Επίσκυρο λοιπόν έως το κινέζικο Τσου Τζου και τις βίαιες αναμετρήσεις των χωριών στη Μεσαιωνική Ευρώπη, το ποδόσφαιρο έχει ιστορία πολλών αιώνων πριν.
Ο Επίσκυρος ήταν ένα αρχαίο ελληνικό παιχνίδι που πολλοί ιστορικοί θεωρούν ως το πρόγονο του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Παιζόταν με μια μπάλα που ήταν γεμισμένη με καυκάλα (κομμάτια από τα πόδια των ζώων) και οι παίκτες προσπαθούσαν να την κατευθύνουν σε έναν στόχο. Το γήπεδο χαράσονταν με μια κεντρική λευκή γραμμή που ονομμαζόταν «σκούρος» και χώριζε τις δύο ομάδες, και μια άλλη λευκή γραμμή πίσω από κάθε ομάδα για να σηματοδοτεί τα άκρα του γηπέδου. Ο επίσκυρος παιζόταν κυρίως από άντρες, αλλά σε αυτήν εξασκούνταν και οι γυναίκες. Αν και οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι πλήρως γνωστοί, είναι σαφές ότι ο Επίσκυρος αποτελούσε μια μορφή ομαδικού αθλήματος που απαιτούσε τεχνική και στρατηγική.
Αυτό το ελληνικό παιχνίδι υιοθετήθηκε αργότερα από τους Ρωμαίους. Οι Ρωμαίοι μετονόμασαν αυτό το παιχνίδι σε «harpastum», που προέρχεται από την ελληνική λέξη «harpaston» (ἁρπαστόν), που σημαίνει «άρπαξα», από το ρήμα harpazo (ἁρπάζω) – ή «αρπάζω».
Η FIFA αναγνώρισε το αρχαίο ελληνικό παιχνίδι Επίσκυρος ως μια αρχαία εκδοχή του σύγχρονου πρωταθλήματος ράγκμπι.
Απολάυστε την απόλυτη εμπειρία Live Betting παρέα με τους καλύτερους! Σίγουρο Profit.... +1204.20
Το παιχνίδι παρέμεινε δημοφιλές για 700-800 χρόνια, αλλά, παρόλο που οι Ρωμαίοι το πήραν μαζί τους στη Βρετανία, η χρήση των ποδιών ήταν τόσο μικρή που μετά βίας είχε αποτέλεσμα.
Από την άλλη πλευρά, το Τσου Τζου ήταν ένα κινέζικο παιχνίδι που αναπτύχθηκε κατά τη δυναστεία Χαν (206 π.Χ.–220 μ.Χ.) και θεωρείται επίσης πρόγονος του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Παιζόταν με μια μπάλα από δέρμα, γεμισμένη με φτερά και μαλλί, και ο στόχος ήταν να κλωτσήσουν τη μπάλα μέσα σε ένα δίχτυ που είχε τοποθετηθεί σε μπαμπού. Το Τσου Τζου ήταν εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των στρατιωτών, καθώς θεωρούνταν ότι βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και τη στρατιωτική ετοιμότητα.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, στην Ευρώπη αναπτύχθηκε μια άλλη μορφή ποδοσφαίρου που ονομαζόταν "μοβαλίστικο παιχνίδι" ή "παιχνίδι χωριών". Αυτά τα παιχνίδια ήταν άκρως βίαια και συμμετείχαν εκατοντάδες παίκτες, με τον στόχο να μεταφέρουν μια μπάλα από τη μία περιοχή στην άλλη, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο ήταν διαθέσιμο. Αυτού του είδους το παιχνίδι απαγορεύτηκε πολλές φορές λόγω της βίας και των τραυματισμών που προκαλούσε.
Στην πορεία των αιώνων, το ποδόσφαιρο εξελίχθηκε σε πιο οργανωμένες και λιγότερο βίαιες μορφές, καταλήγοντας στο σύγχρονο παιχνίδι που γνωρίζουμε σήμερα. Η πολύπλοκη ιστορία του ποδοσφαίρου αντανακλά την ποικιλία των πολιτισμών που συνέβαλαν στην ανάπτυξή του και δείχνει πώς ένα απλό παιχνίδι μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους, παρά τις διαφορές τους.